SuperBlog

Visul american se trăieşte în studenţie

Cu siguranță nu sunt singura care se uită la filme americane și se întreabă cât din ceea ce ilustrează ele este în concordanță cu realitatea. Bineînțeles că nu mă refer aici neapărat la acțiunea în sine, ci la stilul de viață al americanilor, la felul cum percep ei viața și cum consideră potrivit să și-o trăiască.

Acum patru ani am reușit să-mi conving soțul să zburăm deasupra Atlanticului și să vedem cu ochii noştri cât este realitate și cât fantezie în filmele nelipsite de pe micile și marile ecrane. 

Știu că sunt atât de multe locuri fantastice de vizitat în lume și atât de multe oferte turistice promovate de agenții, dar pentru mine a fost important să ajung măcar o dată în viață acolo. Mi-a plăcut atât de mult, încât m-aş întoarce acolo chiar şi mâine.

Am rămas uimită să constat nu doar că viața bate filmul, ci că viața în SUA este ca un film. De când am aterizat în Miami și până am decolat din New York, m-am simțit ca făcând parte din distribuția unui film.

Dar nu despre marea noastră primă aventură americană vreau să vă povestesc astăzi. Vreau doar să vă mărturisesc unul dintre marile regrete ale vieții mele (am puține, iar acesta este unul dintre ele): faptul că mi-am ratat șansa de a ajunge în SUA mult mai devreme, în anii studenției, prin programul Work and Travel. 

Prima dată am auzit despre acest program pe când eram în anul întâi de facultate și una dintre colege ne povestea foarte entuziasmată despre super vacanța cu Work and Travel de care avusese parte iubitul ei în vara care tocmai se încheiase.

Atunci nu i-am dat deloc atenție, America părea atât de departe, încât nici nu îndrăzneam să visez. De-aș fi știut atunci ce știu astăzi! Dar dacă eu am ratat această șansă, deja îmi fac planuri cum să-mi conving cei doi copii de avantajele Work and Travel, atunci când o să le vină rândul. Bine, mai este mult până atunci, sper să nu renunțe Trump la program între timp 🙂

În primul rând aș avea grijă să le spun că este o “ofertă limitată” pe durata studenției, așa că ar trebui să se gândească bine înainte să îi spună “pas” pentru că nu vor mai avea ocazia aceasta mai târziu, Work and Travel fiind un program destinat studenților la zi din cadrul universităților acreditate. 

În plus, ar fi de două ori (cel puțin) în câștig. Work and Travel le-ar oferi posibilitatea să muncească și să călătorească (după cum îi spune și denumirea) în SUA pe durata vacanței de vară, un fel de ofertă de vacanţă combinată cu un job care să le asigure bugetul necesar pentru a se bucura de ce are America de oferit, din punct de vedere turistic.

Sigur, unde altundeva ar putea să observe îndeaproape stilul de viaţă american, dacă nu lucrând cu şi pentru americani? Munca e muncă oriunde în lumea asta, dar contactul cu localnicii face din această experienţă una diferită de un job pe timpul verii în România – asta ca să nu intrăm şi în subiectul remuneraţie.

Un alt aspect de neratat ar fi faptul că ar trebui să vorbească în limba engleză, ceea ce înseamnă că şi-ar dezvolta foarte mult abilităţile de comunicare.

Ceea ce m-a şocat foarte tare a fost amabilitatea de care au dat dovadă oamenii pe care i-am cunoscut în scurta perioadă pe care am petrecut-o acolo. Nu ştiu dacă am avut noi noroc, dar pe unde am trecut am întâlnit oameni sociabili, deschişi la minte şi suflet, dispuşi să ne ajute. Iar acesta este unul dintre motivele care cred că i-ar motiva şi pe copiii mei să ajungă acolo: să-şi fac prieteni noi, să cunoască un alt fel de oameni. 

Şi acum am ajuns la partea mea preferată din toată lista de avantaje pe care le aduce cu sine o vacanţă Work and Travel. Exaaaact, partea de Travel. Păi cum să nu vrei să vezi New York-ul cu Central Park-ul lui uriaş, Statuia Libertăţii, Times Square, Empire State Building, ori poate Washington-ul cu Lincoln Memorial, Muzeele Smithsonian, Casa Albă. Sau Las Vegas-ul cu hotelurile lui luxoase, cazinourile tentante. Şi nici nu vreau să mă mai gândesc la Cascada Niagara, Marele Canion, Parcul Yellowstone ori Muntele Rushmore.

Practic Work and Travel și vacanțe speciale sună a sinonime în mintea mea. Iar atunci când vrei o astfel de vacanţă apelezi la o agenţie serioasă, competentă şi cu experienţă, exact cum este CND Turism. Tu te înscrii, iar ei se ocupă de organizarea a ceea ce va fi aventura ta americană pentru 4 luni. 

Dacă aş avea din nou 20 de ani , nici măcar nu aş mai sta pe gânduri. Pe principiul “bate fierul cât e cald”, la Work and Travel te înscrii cât încă mai eşti student. 

*Acesta articol a fost scris pentru proba 17 a competiţiei SuperBlog 2018.

*Fotografiile din acest articol provin din arhiva personală şi de pe site-ul www.vacantespeciale.ro

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment