Deserturi

Turtă dulce

În noaptea aceasta, cei mici, dar și cei mari (da, chiar și ei) îl așteptă pe Moș Nicolae. Și cum altfel să îl așteptăm dacă nu cu muuultă turtă dulce pufoasă și aromată? În plus, este și un prilej extraordinar să testăm câteva din rețetele pentru Crăciun.

Recunosc, până acum nu am făcut niciodată turtă dulce deși îmi place nespus de mult. Întotdeauna mi s-a părut una din acele “prăjituri” ale căror variante homemade nu se pot apropia de gustul binecunoscut, al celor cumpărate. Daaaar.. mă bucur să aflu cât de tare m-am înșelat. Este atât de bună, de pufoasă, de aromată. Momentul în care am gustat prima bucățică din această turtă dulce a fost și cel în care m-am hotărât să nu o mai cumpăr niciodată din magazine.

Rețeta am găsit-o pe blogul Codruței  (când începi să îl citești, simți o poftă nebună de pâine caldă) și mă bucur nespus că m-am decis să o încerc.

Nu am schimbat absolut nimic la ea pentru că mi s-a părut perfectă (este) așa cum e scrisă acolo.

Ingrediente

Amestec de condimente

– 3 lingurițe scorțișoară

– 1 linguriță nucșoară

– 1 linguriță ghimbir pudră

– 1/4 linguriță coriandru

-1/8 linguriță piper

Aluat

– 480 gr făină, împărțită în 150 gr + 330gr

– 260 gr zahăr

– 125 ml apă 

– 50 gr unt moale

– un ou

– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

– un vârf de sare

Glazură

– Un albuș de ou

– 100 gr zahăr pudra

– 2 linguri de apă fierbinte

Preparare

Într-o crăticioară de inox am topit o lingură de zahăr, la foc mediu. Când acesta s-a caramelizat, am adăugat apa clocotită (125 ml) și lăsat să mai fiarbă puţin – tot la foc mediu – până s-a topit zahărul.

Apoi, am adăugat două linguriţe din amestecul de condimente şi restul de zahăr. Am lăsat siropul să fiarbă la foc mediu până s-a topit tot zahărul.

Am oprit focul şi am adăugat 150 gr de făină şi am amestecat bine cu un tel până am obţinut o compoziţie fină, fără cocoloaşe. Cât timp aceasta s-a răcit, am pornit cuptorul (la 200 grade sau foc mediu) şi m-am ocupat de restul ingredientelor.

Într-un bol, am amestecat restul de făină (330 gr), sarea, bicarbonatul de sodiu. Am adăugat amestecul de zahăr, apă şi condimente, untul, oul şi am frământat bine.

Am modelat biluţe de 20-25 de grame (ies aproximativ 35 de bucăţi) şi le-am aşezat într-o tavă în care am pus hârtie de copt, lăsând puţin spaţiu între ele pentru că se vor întinde puţin la copt.

Încercaţi să obţineţi biluţe de dimensiuni cât mai egale pentru a se coace în acelaşi timp. Totodată, acoperiţi biluţele pe care le puneţi în tavă cu un prosop umed, în timp ce modelţi aluatul (asta le va împiedica să se usuce).

Când am terminat de modelat tot aluatul, am introdus turta dulce în cuptorul preîncălzit şi am copt-o aproximativ 15 minute. Nu trebuie să se usuce de tot pentru că se vor întări când se răcesc. Încercaţi una dintre ele şi dacă vi se par încă necoapte, puteţi să le mai lăsaţi 2-3 minute.

Când s-au copt, am scos turta dulce din cuptor şi am lăsat-o să se răcească.

Între timp, am pregătit glazura. Într-un bol bine degresat, am bătut albuşul spumă, am încorporat zahărul pudră şi apa fierbinte.

Apoi, am luat pe rând câte 3-4 bucăţi de turtă dulce, le-am pus într-un bol cu capac, am adăugat şi o lingură din glazură, am pus capacul şi am scuturat bine bolul. Am scos turta dulce din bol şi am pus-o pe un grătar unde am lăsat-o până s-a întărit glazura. Am procedat la fel cu toate bucăţile de turtă dulce, până am terminat.

Asta este tot. O reţetă foarte simplă şi cu succes garantat.

Poftă bună!


 

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment