Fel principal

Tocăniţă de năut cu porc

naut cu porc

Năutul este unul dintre alimentele care nu îmi lipseşte niciodată din bucătărie. Sunt pur şi simplu îndrăgostită de clasicul hummus (iar hummus-ul cu mentă este to die for), ca să nu mai zic de un falafel crocant. V-am făcut poftă?

Ei bine, astăzi nu este vorba despre cele de mai sus, ci despre o tocăniţă de năut cu porc care l-a cucerit chiar şi pe domnul “parcă îi lipseşte ceva” senior – am şi un junior la fel de mofturos.

Dacă tocăniţa mea de năut cu morcovi şi ardei nu l-a impresionat – deşi mie îmi place foarte tare – de data aceasta m-am simţit de parcă aş fi câştigat la 6 din 49. I-am pus în faţă farfuria cu mâncare şi până nu a rămas goală şi curată nu a dat verdictul. Apoi a spus simplu: “mi-a plăcut!”.

Cuuum?? Nu tu “parcă îi lipseşte ceva”, “îi mai trebuia sare” sau “ai pus prea mult piper”? Năut drag, mă înclin în faţa ta.

Ingrediente tocăniţă de năut cu porc

  • 500 gr pulpă de porc
  • o cană de năut uscat
  • 1 ceapă mare
  • 1 tijă de ţelină apio
  • un ardei gras roşu
  • un morcov
  • 2 grăunţe de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 150 de grame bulion de roşii
  • jumătate de linguriţă de chimion măcinat
  • sare, piper
  • 2 frunze de dafin
  • opţional – jumătate de linguriţă de garam masala
  • pătrunjel verde

Mod de preparare tocăniţă de năut cu porc

  1. Năutul uscat se pune la înmuiat de seara. A doua zi se fierbe până când se înmoaie, la foc mediu. Se schimbă apa în care fierbe de două ori.
  2. Carnea de porc se taie în cubuleţe.
  3. Se pune uleiul de măsline într-o cratiţă şi când s-a încins, se pun cubuleţele de carne şi se rumenesc pe toate părţile.
  4. Între timp, se curăţă şi se spală legumele.
  5. Se toacă mărunt ceapa şi usturoiul.
  6. Ţelina apio se taie în jumătate pe lungime, apoi se feliază fin.
  7. Ardeiul gras se toacă şi el mărunt.
  8. După ce s-a rumenit carnea, se adaugă ceapa şi usturoiul.
  9. Se călesc şi acestea preţ de 2-3 minute, până când ceapa devine sticloasă.
  10. Se adaugă şi ardeiul, ţelina apio şi năutul.
  11. Tot în acest moment se pun şi restul ingredientelor – bulionul, sare şi piper după gust, frunzele de dafin, chimionul dar şi garam masala.
  12. Se amestecă bine şi se completează cu apă (atât cât să acopere legumele şi carnea).
  13. Se acoperă cu un capac şi se găteşte la foc mic până când carnea s-a frăgezit, iar sosul format a scăzut puţin.
  14. Pătrunjelul se toacă fin şi se presară peste tocăniţă după ce aţi oprit focul.
  15. Se serveşte fierbinte. Mie îmi place foarte mult să pun o lingură de iaurt peste, când o servesc.

Să aveţi spor şi poftă!

naut cu porc

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*