Deserturi

Tiramisu

Cum spuneam și într-o postare anterioară, pentru Crăciunul acesta am hotărât să o las mai moale cu mâncarea, inclusiv cu desertul. Așa că am ales să fac doar trei feluri de prăjituri (delicioase, de altfel), printre care acest tiramisu – pe care l-am repetat și de Revelion – prăjitura Tosca și niște spirale bicolore.

Tiramisu este un desert ușor, cremos, pe care puteți să îl faceți cât vă place de dulce, ceea ce pentru mine reprezintă un mare plus pentru că nu sunt adepta prăjiturilor foarte dulci. Rețete se găsesc prea multe pentru a putea fi numărate, cu ouă crude sau preparate termic, cu sau fără frișcă, cu albușuri bătute spumă sau fără. Există chiar și o rețetă fără mascarpone. Rețeta pe care am făcut-o eu este preferata mea și mi se pare și cea mai sigură, ouăle fiind preparate termic, sub forma unui zabaglione.

Ingrediente

3/4 pachet pișcoturi

600 gr mascarpone

250 ml smântână pentru frișcă

5 gălbenușuri

zahăr (cantitatea poate varia în funcție de gust. eu am pus doar 6 linguri)

50 ml vin de Marsala (sau cremă de whiskey sau de cafea)

cacao

Pentru sirop

300 ml cafea

3 linguri zahăr

2 linguri vin de Marsala (sau cremă de whiskey sau de cafea)

1. Cafeaua călduță am amestecat-o cu zahărul și vinul de Marsala și am lăsat-o să se răcească înainte de a o folosi.

2. Așa cum spuneam, eu am ales să fac un zabaglione pentru că încerc să evit ouăle crude. Pentru asta, am pus puțină apă într-o cratiță și am pus-o la fiert. Am amestecat gălbenușurile cu zahărul într-un bol metalic, iar pe acesta l-am așezat deasupra cratiței (apa nu trebuie să atingă fundul bolului). Am amestecat continuu, până când gălbenușurile au căpătat o consistență cremoasă. Apoi, am adăugat și vinul de Marsala. Am lăsat zabaglionele să se răcească înainte de a-l folosi.

3. Am bătut frișca. Într-un alt bol am mixat mascarponele pentru a se înmuia puţin.

4. Când zabaglione-le s-a răcit, l-am amestecat cu mascarpone şi cu frişca, obţinând o cremă omogenă. Gustaţi crema şi mai adăugaţi zahăr pudră dacă nu vi se pare suficient de dulce.

5. Într-o tavă tapetată cu folie alimentară (eu am folosit trei tăvițe mici din folie de aluminiu), am pus o jumătate din crema de mascarpone. Am luat fiecare pişcot în parte şi l-am înmuiat bine în cafeaua rece. Am aşezat pişcoturile peste cremă, unul lângă celălalt.

6. Am procedat la fel cu următorul strat de cremă şi pişcoturi, cel din urmă fiind stratul de pişcoturi.

7. Am acoperit tiramisu cu folie alimentară şi l-am lăsat la rece pentru cel puţin câteva ore, pentru a se întări crema.

8. Am răsturnat tiramisu pe un platou, am îndepărtat folia alimentară, am netezit marginile cu un cuţit şi am presărat cacao.

9. Pentru mâncăcioşi am tăiat porţii măricele, iar pentru cei care ţin la dietă, unele mai mititele.

Poftă bună!

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment