Supe/ciorbe

Supă de pui cu găluşte perfecte

supa cu galuste

Acum câteva săptămâni am fost întrebată de ce nu am pe blog reţeta pentru supa de pui cu găluştele acelea pe care le laud în stâng şi în dreapta de câte ori am ocazia.

Vă spun sincer că nu am crezut că ar fi de interes pentru cineva. Apoi mi-am adus aminte de toate găluştele eşuate de care am avut parte până acum câţiva ani când am descoperit pe un grup de pe Facebook reţeta găluştelor de griş perfecte. Şi pentru că sunt sigură că nu sunt singura care a “suferit” din cauza găluştelor împrăştiate în supă, sau a celor tari ca piatra, am hotărât că ar fi cazul să scriu această reţetă şi pentru voi.

Dar nu numai găluştele sunt importante în supa asta clară şi gustoasă. Singurul pui pe care îl folosesc pentru supă este cel crescut la ţară, în libertate, cum ar veni. Dar dacă nu aveţi o sursă sigură de pui, încercaţi totuşi să cumpăraţi unul de calitate din supermarket, cel mai bun pe care îl găsiţi. Vă spun că face diferenţa între o supă bună şi una.. meh!

Apoi ar mai fi legumele. Folosiţi multe legume proaspete – ceapă, morcovi, păstârnac, ţelină, o bucată de ardei, ba chiar şi puţin dovlecel. Şi spumaţi bine de tot supa!

Supă de pui cu găluşte perfecte

 • 1,5 kg pui
 • 2 bucăţi morcov
 • 1 bucată păstârnac
 • 1 felie ţelină
 • 1 bucată ceapă
 • 1/2 ardei gras
 • 1/2 dovlecel
 • câteva boabe de piper
 • o frunză dafin
 • 1 legătură pătrunjel
 • sare
 • piper

Găluşte de griş

 • 2 ouă
 • griş
 • 1/4 linguriţă sare

Supă

Pentru supă, puneţi într-o oală mare 3 litri de apă rece.

Tranşaţi puiul (al meu a avut aproape 1,5 kg) şi spălaţi-l sub un jet de apă rece. Este de preferat să folosiţi un pui întreg, de cea mai bună calitate.

Puneţi carnea de pui în oala cu apă rece, adăugaţi aproximativ o jumătate de lingură de sare şi lăsaţi-l să fiarbă la foc mic. Folosind o spumieră – eu am una foarte fină – adunaţi spuma care se formează la suprafaţa supei. Va fi nevoie să faceţi asta de mai multe ori, până când nu se va mai forma spumă.

Când puiul este aproape fiert (suficient de moale cât să intre cu uşurinţă furculiţa în pulpă, de exemplu), adăugaţi legumele curăţate şi spălate, întregi. Tot acum, puneţi şi boabele de piper şi frunza de dafin.

Mai lăsaţi să fiarbă încă aproximativ 20 de minute, până când legumele sunt moi. Scoateţi toată carnea şi toate legumele din supă folosind o paletă.

Cu 5 minute înainte de a scoate carnea şi legumele din supă, pregătiţi compoziţia pentru găluşte.

Găluşte perfecte

În lista de ingrediente nu am scris care este cantitatea de griş de care aveţi nevoie pentru că aceasta depinde de gramajul ouălor. De ce? Foarte simplu. Va trebui să cântăriţi ouăle întregi (deci cu tot cu coajă) şi astfel veţi afla de câte grame de griş aveţi nevoie.

De exemplu, dacă ouăle cântăresc 100 gr veţi folosiţ tot 100 gr de griş. Şi sare, bineînţeles.

Ouăle se sparg într-un bol şi se bat uşor cu o furculiţă. Se aduagă sarea, amestecaţi din nou. Adăugaţi grişul treptat, amestecând continuu cu o furculiţă sau un tel mic.

Când aţi terminat de încorporat tot grişul, lăsaţi compoziţia deoparte până când scoateţi legumele şi carnea din supă.

Strecuraţi supa într-o oală curată (îmi place să fac asta pentru că astfel obţin o supă “curată”). Puneţi supa din nou la fiert, la foc mediu.

Pregătiţi o lingură şi un bol cu apă rece. Treceţi lingura prin apa rece, luaţi jumătate de lingură din compoziţia pentru găluşte, scufundaţi lingura în supă pentru 1 secundă şi scoateţi-o. Găluşca ar trebui să se desprindă singură de pe lingură. Repetaţi până când aţi folosit toată compoziţia pentru găluşte.

Puneţi în supă aproximativ 100 ml apă rece, daţi focul mic şi acoperiţi cu un capac. Mai fierbeţi supa pentru 5-10 minute.

Între timp, feliaţi morcovii fierţi şi tăiaţi în bucăţele mici carnea de pui. Eu pun în supă doar pieptul de pui, iar restul cărnii o folosesc pentru un fel principal – pilaf de orez cu pui, mazăre cu pui, fasole verde cu pui. Aţi prins ideea.

După cele 5-10 minute în care supa a fiert la foc mic, adăugaţi morcovii şi carnea, potrivesc supa de sare, adaug puţin piper proaspăt măcinat şi o legătură de pătrunjel tocată mărunt.

De când am descoperit această reţetă pentru găluştele perfecte, trebuie să vă spun că supa de pui cu găluşte îşi face loc în meniul nostru la fiecare 2-3 săptămâni, spre încântarea tuturor membrilor familiei.

Să aveţi spor şi poftă!

supa cu galuste
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment