Supe/ciorbe, Vegan

Supă cremă de mazăre cu mentă

Mazărea este una dintre legumele mele preferate și îmi place să o gătesc sub o mulțime de feluri, fie ca ingredient principal, fie pentru a le completa pe altele. La sfârșitul primăverii, când mazărea se găsește pe toate tarabele din piață, este nelipsită din meniul nostru. Iar în restul anului, am grijă să păstrez mereu în congelator cel puțin o pungă de mazăre, pe lângă alte legume. Și dacă tot e frig, mi se pare că o supă cremoasă, caldă și aromată, nu poate fi înlocuită cu nimic altceva.

Ingrediente

400 gr mazăre congelată

1 morcov

1 păstârnac

1 cartof

1 ceapă

1 lingură mentă proaspătă tocată sau 1 linguriță mentă uscată

sare, piper – după gust

puţin ulei de măsline

opţional – smântână vegetală (de caju, soia)

 Preparare

Se curăță morcovul, păstârnacul, cartoful și ceapa, se spală și se taie în cuburi. Se pun legumele într-o oală, se adaugă apă cât să le acopere şi se fierb până se înmoaie. Abia acum se adaugă mazărea congelată (pentru că aceasta fierbe mult mai repede), se completează cu încă puţină apă, cât să ajungă la acelaşi nivel cu legumele. Se acoperă oala, iar după ce apa începe să clocotească, se mai fierbe 5 minute.

Se ia oala de pe foc, se adaugă menta (eu am folosit mentă pe care am uscat-o acum vreo două luni, are o aromă mult mai puternică decât cea pe care o găsiţi în magazine. Aşa că este posibil să fie nevoie să puneţi ceva mai multă mentă decât mine, dar asta depinde de propriile preferinţe), sare şi piper şi o lingură de ulei de măsline.

Se pasează legumele (cu mare grijă, să nu vă stropiţi pentru că este foarte fierbinte) cu un blender/frulator/mixer vertical sau cum vreţi să îi ziceţi. Gustaţi supa şi potriviţi de sare, piper şi mentă. În funcţie de consistenţa pe care o doriţi, mai adăugaţi apă – eu am mai pus aproximativ 300 ml apă.

Acum vine partea care unora li se poate părea inutilă, dar pentru mine este foarte importantă. Dacă doriţi o supă într-adevăr cremoasă, va fi nevoie să o treceţi printr-o sită fină. Durează ceva timp, dar merită. Dacă nu ţineţi neapărat la asta, nu e nicio problemă, gustul va fi acelaşi.

Când am servit supa cremă de mazăre, am adăugat câte o lingură de smântână vegetală (pe care o puteţi înlocui cu smântână din lapte sau cu iaurt grecesc)

Şi pentru că a fost atât de bună, a trebuit să o repet – dar de data asta am dublat cantităţile!

Poftă bună!

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment