Deserturi, Pentru copii

Ştrudel cu mere şi foi subţiri de casă

Sigur nu suntem singurii fani ştrudel cu mere. Iar atunci când merele aromate şi dulci sunt învelite într-un aluat fin şi fraged făcut în casă, nimic nu ne poate împiedica să devorăm aşa o bunătate.

Deserturile cu mere sunt primite mereu cu braţele deschise în casa noastră. Şi merele ca atare sunt foarte îndrăgite, mai ales cele pe care le primim de la socrii (de câte ori primim prea multe, pun la treabă slow cooker-ul pentru un sos de mere delicios). Dar ştrudelul cu mere.. oh, un ştrudel cu muuulte mere câştigă mereu în competiţie cu orice alt desert (v-am mai spus oare că şotul şi copiii preferă deserturile clasice?).

Deşi aţi putea crede că un ştrudel cu aluat făcut în casă prespune un efort foarte mare, daţi-mi voie să vă contrazic. Această reţetă este atât de simplă, iar aluatul este elastic şi foarte uşor de întins. Tot secretul este să rulaţi foarte bine ştrudelul. Nu prea aveţi cum să daţi greş.

Şi cea mai bună parte la acest ştrudel cu mere este faptul că nu conţine zahăr. Doar cel pe care l-am presărat pe deasupra. Astfel că este ideal chiar şi pentru cei mici (puteţi renunţa chiar şi la zahărul pudră). Dar pentru asta, căutaţi mere cât mai dulci pentru că altfel rezultatul nu va fi acelaşi. Dacă vreţi totuşi un ştrudel dulce-dulce, adăugaţi în umplutură maxim 50 gr de zahăr. Tot farmecul acestui desert este dat de merele suculente, aroma de scorţişoară şi crocănţeala migdalelor şi a aluatului.

Ştrudel cu mere şi foi subţiri de casă

 • 55 grame unt topit
 • 200 grame făină albă sau integrală
 • 1/2 linguriţă sare
 • 80 ml apă

Umplutură

 • 50 grame stafide
 • 4 mere
 • 1 lingură suc de lămâie
 • 1 linguriţă scorţişoară
 • 30 grame migdale feliate
 • 1 linguriţă extract de vanilie

Extra

 • 6 linguri unt topit
 • 30 grame pesmet

Preparare aluat

 1. În bolul unui robot de bucătărie se amestecă ingredientele pentru aluat – 55 gr unt topit, 200 gr făină, sarea şi 80 ml apă.

 2. Se frământă aluatul preţ de 5 minute. Dacă nu aveţi un robot de bucătărie, puteţi să îl frământaţi şi manual.

 3. Într-o crăticioară se pune apă la fiert (1-1,5 litri) şi când începe să clocotească, se goleşte apa, se şterge bine crăticioara şi se pune în ea o hârtie de copt.

 4. Aluatul se pune în crăticioară, pe aluatul de copt şi se lasă să se odihnească pentru 30 de minute, acoperit cu un capac. Astfel, aluatul devine elastic, foarte uşor de întins într-o foaie subţire.

Preparare umplutură

 1. Stafidele se pun la hidratat în puţinp apă (puteţi folosi şi suc de portocale sau rom, de exemplu, dacă ştiţi că ştrudelul nu va ajunge în burticile unor copii).

 2. Merele se curăţă şi se taie în cuburi sau bastonaşe.

 3. Într-un bol se amestecă merele, stafidele scurse de lichid, sucul de lămâie, scorţişoara, migdalele şi extractul de vanilie. Dacă merele sunt acre, puteţi adăuga şi 50 gr zahăr. După mai multe teste, am ales să fac acest ştrudel fără zahăr.

Asamblare ştrudel cu mere

 1. Pe un prosop curat, presărat cu foarte puţină făină, se întinde aluatul într-un dreptunghi cu dimensiunile 45×30 cm. Foaia de aluat ar trebui să fie foarte subţire, să se vadă prosopul prin ea.

 2. Aluatul se unge cu puţin unt topit (din cele 6 linguri) şi se presară cele 30 de gr de pesmet pe toată suprafaţa aluatului.

 3. Pe una dintre laturile lungi ale aluatului (lăsând o margine de 3-4 cm) se pune umplutura, formând un dreptunghi cu lăţimea de aprox 8 cm.

 4. Se rulează strâns ştudelul, ajutându-vă de prosop. Ridicaţi uşor prosopul, rulaţi, lăsaţi prosopul pe masă. Şi repetaţi până când aţi obţinut un rulou.

 5. Se transferă cu grijă ştrudelul cu mere într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

 6. Se coace la 180 de grade pentru 50 de minute. La fiecare 15 minute ungeţi ştrudelul cu restul de unt topit.

 7. După cele 50 de minute scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi ştrudelul să se răcorească puţin.

 8. Pudraţi cu mult zahăr pudră şi serviţi ştrudelul cald. Sau rece (dacă mai rămâne). Dacă aveţi şi ceva îngheţată în congelator, puneţi o cupă de îngheţată lângă bucata de ştrudel. Combinaţia perfectă

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment