Conserve, Pentru copii, Vegan

Sos de mere la slow cooker

Şi anul acesta am avut norocul unei recolte de mere foarte generoasă. Şi pentru că ne-am trezit din nou cu mult prea multe mere decât putem să mâncăm, iar congelatorul meu nu este suficient de încăpător pentru a găzdui şi câteva pungi bune de mere rase, am căutat o altă modalitate de a le folosi. După ce am pregătit câteva borcane de mere tăiate cubuleţe, am dat peste o idee minunată, şi anume sosul de mere.

Sosul acesta poate fi conservat în borcane (sterilizate la bain marie), în pungi la congelator sau pur şi simplu păstrat pentru aproximativ 2 săptămâni la frigider. Eu îl folosesc în iaurt, budinci, griş sau cereale integrale (ovăz, orz, secară) cu lapte, în prăjituri, pancakes şi alte dulciuri – în locul zahărului. Mi se pare un înlocuitor genial pentru zahăr sau îndulcitori de orice fel, cu atât mai mult că încerc pe cât posibil să îl feresc pe puştiul meu de zahăr.

Practic, dintr-un singur ingredient – merele – sau două (mere+scorţişoară) obţineţi un fel de piure delicios ce are o mulţime de întrebuinţări.

Iar pentru că nu am timp de păzit oale pe aragaz, mi-am pus din nou slow cookerul la treabă.

În slow cookerul meu de 3,5 litri încap vreo 7 mere măricele. Am spălat merele foarte bine – pentru că le-am folosit cu tot cu coajă, le-am îndepărtat cotorul şi le-am tăiat în cuburi măricele. Le-am pus în vasul slow cookerului – fără apă – am adăugat puţină scorţişoară, care este opţională dar eu o ador, am pus capacul şi le-am lăsat să “fiarbă” pentru 1 oră la treapta “high”.

Apoi, am pasat merele cu un blender de mână, direct în vasul slow cookerului şi le-am mai lăsat încă o oră tot la treapta “high”. Şi cam asta este tot.

Eu am făcut treaba asta de vreo 4 ori deja şi încă mai am câteva mere care vor ajunge tot sos. Eu am ales să îl conserv în borcane, pe care le-am sterilizat la bain marie. După ce desfac borcanul, îl păstrez la frigider, având grijă să îl consum în maxim 2 săptămâni, deşi îl folosesc mai repede de atât.

Cum spuneam, îl adaug în orice fel de budincă, în iaurt, în pancakes, în prăjituri, sunt o mulţime de reţete pe Pinterest care cer sos de mere (apple sauce). Ba chiar uneori îl mănânc direct din borcan, cu linguriţa, iar cel mic îl adoră.

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment