Aperitive, Salate

Salată cu dovlecel şi halloumi la grătar

salata cu dovlecel si halloumi

În fiecare an vara mă găseşte într-o nevoie disperată de salate. De orice fel. Doar cu legume, cu brânzeturi, cu sau fără carne. Cu o vinegretă simplă sau cu un sos mai complex. Şi ar fi mai mare păcatul să nu profit de toate bunătăţile de legume care se găsesc în pieţe şi în grădină. Dacă iei în considerare şi faptul că o astfel de salată este sănătoasă (atâta timp cât nu conţine un munte de bacon sau un polonic de sos pe bază de maioneză, de exemplu), nici nu văd de ce nu m-aş bucura zilnic de o salată.

Una dintre salatele de care m-am îndrăgostit de curând este cea cu dovlecel şi halloumi la grătar. Vă spun sincer că până acum vreo 3 ani nici nu gustasem halloumi, dar când l-am descoperit… Oooooo… a fost dragoste la prima degustare. De atunci am mereu în frigider o bucată de halloumi. Şi bucata asta îmi este la îndemână atunci când îmi este poftă de o salată sau când nu am nimic gătit. 

Şi uite aşa am ajuns la salata despre care vă povestesc azi. Vara, cald, frigider plin, dar totuşi gol (ştiţi şi voi cum e, multe ingrediente dar nimic preparat), chef de stat prin bucătărie lipsă. Plus dragostea asta pentru salate.

De ce aveţi nevoie pentru salata cu dovlecel şi halloumi la grătar?

Simplu: 

  • o bucată de halloumi (aproximativ 250 de grame)
  • 1 dovlecel mediu
  • 1 ardei kapia
  • 2 roşii 
  • 2 castraveţi 
  • o ceapă mică
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare şi piper
  • jumătate de linguriţă de sumac – este opţional, dar îi dă un gust foarte plăcut.

Cum se pregăteşte salata cu dovlecel şi halloumi la grătar?

  1. Se spală temeinic toate legumele
  2. Halloumi se taie în felii de grosimea unui deget. Sau în bastonaşe. Important e să nu fie prea subţiri.
  3. Dovlecelul se taie şi el în felii tot de grosimea unui deget.
  4. Se ung feliile de halloumi şi dovlecel cu puţin ulei de măsline şi se rumenesc pe ambele părţi într-o tigaie grill bine încinsă. Dacă aveţi posibilitatea, ideal ar fi să le rumeniţi pe grătar, dar tigaia grill îşi face treaba de minune.
  5. Ardeiul kapia se taie în 4 şi primeşte şi el acelaşi tratament ca dovlecelul şi halloumi (se unge cu ulei şi se rumeneşte pe ambele părţi).
  6. Roşiile se taie în felii după bunul plac.
  7. Ceapa se taie julienne.
  8. Castraveţii se curăţă (sau nu, cum vă place) şi se feliază.
  9. Feliile de dovlecel la grătar se taie în două.
  10. Ardeiul kapia se taie şi el în bucăţi potrivite.
  11. Într-un bol se amestecă toate legumele, se adaugă uleiul de măsline şi se asezonează cu sare, piper şi sumac.
  12. Se aranjează salata pe farfurie şi deasupra se pun feliile de halloumi rumenite.

Cam atât de simplu este să faci o salată perfectă. O explozie de arome într-o farfurie.

Să aveți spor și poftă!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*