Aluaturi, Deserturi

Rulouri cu nucă şi portocale

Pentru mine toată activitatea de frământat aluaturi şi copt este un fel de terapie, care are ca bonus partea de după copt, când mă relaxez savurând ceea ce am pregătit. Când am făcut aceste rulouri cu nucă, mă gândisem iniţial la ceva în genul rulourilor cu scoţişoară, dar ideea de nucă şi portocale mi s-a părut mult mai apetisantă aşa că am modificat reţeta şi am obţinut aceste minunăţii aromate şi pufoase.

Ingrediente rulouri cu nucă şi portocale

Pentru aluat

5 gr drojdie uscată

200 ml apă

75 gr miere

75 gr unt topit

puțină sare

1 ou

400 gr făină

Pentru umplutură

75 gr unt

100 gr zahăr

sucul de la jumătate de portocală

100 gr nucă măcinată

Pentru glazură

100 gr zahăr pudră

sucul de la jumătate de portocală

100 ml smântână pentru frișcă

 

Preparare rulouri cu nucă şi portocale

Aluat

Într-un bol mare, se dizolvă drojdia în 200 ml apă călduță și se lasă 5 minute (până când începe să facă bule). Apoi, se adaugă mierea, untul topit, oul și se amestecă bine.

Făina se amestecă cu sarea și se adaugă treptat în compoziția de mai sus, amestecând cu mixerul sau cu un tel. Când aluatul începe să se îngroașe, se frământă cu mâinile. Aluatul nu trebuie să fie uscat, ci puțin lipicios, dar fără a rămâne pe mâini.

Se acoperă bolul și se lasă aluatul la dospit penru 45 de minute, într-un loc ferit de curent, călduț (în cuptorul închis, de exemplu).

Aluatul își va dubla volumul în cele 45 de minute.

Umplutură

Cu ajutorul unui mixer, amestecați untul cu zahărul, sucul de  portocale și nuca de măcinată. Când veți folosi umplutura, aceasta trebuie să fie la temperatura camerei.

După ce s-a dospit aluatul, scoateți-l pe blatul de lucru bine pudrat cu făină și întindeți cu sucitorul o foaie cu dimensiunile de aproximativ 30×25 cm. Repartizaţi uniform umplutura pe foaia de aluat şi rulaţi pe lăţime (veţi obţine un rulou de 30 cm).

Din ruloul obţinut, tăiaţi 12 rulouri egale, folosind aţă dentară sau o aţă mai rezistentă – nu folosiţi cuţitul pentru că veţi strica forma rulourilor.

Aşezaţi melcioşorii într-un vas termorezistent şi mai lăsaţi-i încă 20 de minute să crească.

Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade şi coaceţi pentru 25-30 de minute. Rulourile trebuie să se rumenească puţin.

Glazură

Cât rulourile se rumenesc frumos în cuptor, pregătiţi glazura. Veţi avea nevoie de ea imediat după ce aţi scos tava din cuptor. Pentru glazură trebuie doar să amestecaţi toate ingredientele într-un bol.

Când rulourile sunt gata, scoateţi tava din cuptor şi turnaţi glazura peste ele, având grijă să acoperiţi fiecare părticică. Fără glazura aceasta, rulourile nu ar avea acelaşi succes.

Serviţi rulourile cu nucă şi portocale calde sau reci, sunt la fel de gustoase.

Poftă bună!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment