Fel principal

Quiche cu dovlecel şi ciuperci

quiche

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, doar când aud cuvântul “quiche” mă înveselesc pe dată. Pentru mine, o felie de quiche cu umplutură cremoasă (indiferent de ce se mai găseşte în el pe lângă smântână şi brânzeturi) este o masă ideală. Şi oricât aş fi de sătulă, sigur mai găsesc loc şi pentru el.

După ce am încercat quiche-ul cu somon afumat şi spanac, dar şi pe cel cu broccoli şi pui, astăzi supun atenţiei cititorilor mei minunăţia aceasta de quiche cu dovlecel şi ciuperci, care a fost vedeta petrecerii micuţei noastre domnişoare. Dacă aş fi fost suficient de inspirată, puteam să servesc liniştită vreo 4-5 astfel de quiche-uri şi invitaţii ar fi plecat mai mult decât mulţumiţi de la petrecere.

Şi ştiţi care este cel mai mare avantaj atunci când pregătiţi un astfel de quiche? Faptul că îl puteţi face din timp pentru că este genial atunci când îl serviţi rece. Mai amestecaţi câteva frunze de salată cu o vinaigrette simplă şi toată lumea va fi fericită.

Quiche cu dovlecel şi ciuperci

Aluat

 • 200 gr făină albă
 • 125 gr unt 82% grăsime
 • un praf de sare
 • 50 ml apă foarte rece

Umplutură

 • 1 buc dovlecel mic
 • 200 gr ciuperci
 • 2 grăunţe usturoi
 • 3 linguri ulei de măsline
 • 200 ml smântână lichidă
 • 200 ml lapte
 • 100 gr brânză proaspătă
 • 150 gr cheddar
 • 4 ouă
 • sare
 • piper
 • nucşoară

Pregătirea aluatului

Untul rece se taie cubuleţe.

În vasul unui robot de bucătărie se mixează făina, untul, sarea şi apa rece.

Când compoziţia capătă aspectul unor bobiţe care încep să se adune, scoateţi aluatul pe blatul de lucru şi frământaţi-l cu mâinile (foarte repede) formând o bilă.

Înveliţi aluatul în folie alimentară şi întindeţi un disc de aproximativ 15 cm diametru.

Puneţi aluatul 10 minute la congelator sau cel puţin o oră la frigider înainte de a-l folosi.

NOTĂ: este foarte important ca untul şi apă să fie reci, să nu mixaţi prea mult aluatul şi să îl manevraţi cât mai repede când îl scoateţi pe blatul de lucru.

Încălziţi cuptorul la 200 de grade.

Umplutura

Spălaţi ciupercile şi dovlecelul, apoi feliaţi ciupercile, iar dovlecelul îl tăiaţi în sferturi pe lungime şi feliaţi bastonaşele astfel obţinute.

Puneţi uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare, iar când acesta s-a încins, căliţi ciupercile pentru 3-4 minute.

Adăugaţi apoi dovlecelul şi gătiţi încă 5 minute, asezonaţi cu sare şi piper.

Puneţi usturoiul pisat sau tocat foarte mărunt şi mai sotaţi 2 minute.

Lăsaţi legumele deoparte şi amestecaţi într-un bol ouăle, smântâna, laptele, brânza proaspătă fărâmiţată şi 100 gr din cheddar-ul dat pe răzătoare. Adăugaţi şi puţină nucşoară (cam un sfert de linguriţă).

Dacă legumele încă mai au lichid, scurgeţi-le bine într-o strecurătoare.

Asamblare quiche cu dovlecel şi ciuperci

Scoateţi aluatul din folie şi întindeţi rapid o foaie subţire (pudraţi bine cu făină atât blatul de lucru, cât şi suprafaţa aluatului pentru ca acesta să nu se lipească), suficient de mare cât să se potrivească unei forme de tartă cu diametrul de 26 cm.

După ce aţi întins foaia, pudraţi din nou cu făină suprafaţa acesteia şi rulaţi-o uşor pe un sucitor. Transferaţi astfel aluatul în tavă, derulându-l încet. Eu aşa reuşesc să pun aluatul în tavă fără să-l rup.

Înţepaţi aluatul cu furculiţa din loc în loc şi lăsaţi-l cinci minute la congelator sau 20 în frigider.

Când scoateţi aluatul de la rece acoperiţi-l cu hârtie de copt şi puneţi peste hârtia de copt orez sau boabe de fasole, asftel aluatul nu se va umfla neuniform în timpul coacerii, păstrându-şi forma.

Aluatul astfel acoperit îl coaceţi 10 minute în cuptorul încălzit la 200 de grade. Dupa cele 10 minute, îndepărtaţi cu grijă orezul/fasolea şi hârtia de copt.

Coaceţi încă 10 minute aluatul descoperit, la 200 de grade.

După această etapă de coacere, distribuiţi uniform legumele în crusta pentru tartă, apoi turnaţi încet amestecul din ouă, smântână şi brânzeturi.

Presăraţi pe deasupra restul de 50 de gr de cheddar ras.

Coaceţi pentru încă 25 de minute la 200 de grade C.

Când este gata, lăsaţi quiche-ul să se răcească 10 minute şi scoateţi-l din tavă.

Vă recomand să îl tăiaţi abia când este complet răcit pentru că îşi păstrează mult mai bine forma. Dar dacă nu aveţi răbdare, vă garantez că este la fel de bun şi cald.

Să aveţi spor şi poftă!

quiche
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment