Deserturi

Prăjitura Tăvălita – Lamingtons

tavalita

Dacă mi-ar fi spus cineva acum 10 ani că prăjitura Tăvălita nu este una 100% românească (de parcă nuca de cocos ar fi crescut în curtea lui Mamaie), i-aș fi spus că nu știe ce vorbește.

Păi cum să nu fie bucățile acelea de pandișpan pufos, învelite într-un strat generos de glazură și apoi tăvălite bine prin nucă de cocos, un desert inventat de români? Doar este una dintre prăjiturile copilăriei mele, semn clar că nu e o rețetă adusă de prin străini.

Pfooooaaaiii! Câtă dezamăgire când am aflat că de fapt numele ei real este “lamingtons” și provine din.. Australia! Șoc și groază, vă spun. Dar mi-am revenit repede. Ce mai contează cine a inventat-o atâta timp cât este mega-super-califragilistică? 

În cinstea prăjiturilor din copilăria mea, astăzi își face loc pe blog și rețeta mea de părjitură tăvălita cu nucă de cocos. Cantitățile din rețetă sunt pentru o tavă mică, de 18×15 cm, din care ies 30 de prăjiturele pufoase.

tavalita

Ingrediente prăjitură tăvălita (30 bucăți)

 • 50 gr unt nesărat
 • 4 ouă
 • 100 gr zahăr
 • 125 gr făină
 • un praf de sare
 • 250 ml lapte
 • 100 gr cacao
 • 75 gr zahăr pudră
 • 100 gr unt
 • 75 gr nucă de cocos

Mod de preparare prăjitură tăvălita

 1. Cele 50 de gr de unt se topesc la foc mic. Se dă deoparte să se răcească puțin.
 2. Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri.
 3. Albușurile se bat spumă împreună cu un praf de sare. 
 4. Gălenușurile se mixează cu cele 100 gr de zahăr până când capătă o culoase pală și o textură cremoasă.
 5. Se adaugă un sfert din albușurile bătute spumă peste gălbenușuri (pentru a le aera puțin) și se amestecă foarte încet folosind un tel.
 6. Se încorporează și restul de albușuri, amestecând cu grijă. Este foarte important ca aluatul să rămână aerat, altfel nu va mai crește (nu are deloc praf de copt).
 7. Se cerne făina și se adaugă treptat (câte una-două linguri) în compoziția de albușuri și gălbenușuri. Repetamestecați cu cea mai mare grijă.
 8. La sfârșit se încorporează și untul topit și răcorit.
 9. Se toarnă compoziția într-o tavă de aprox 15×18 cm tapetată cu unt și făină sau cu hârtie de copt (eu am rămas fără hârtie de copt și am tapetat-o cu unt și făină și a ieșit perfect).
 10. Se coace pentru 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
 11. Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă 2 minute să se răcească în tavă.
 12. Apoi, se scoate blatul pe un grătar, pentru a se răci complet.

Mod de preparare glazură pentru prăjitura tăvălita

 1. Se pun laptele, 100 gr unt și zahărul pudră într-o crăticioară.
 2. Se încălzesc la foc mic până când se topește untul.
 3. Se încorporează cacaua, amestecând până când obțineți o glazură fină, fără cocoloașe.
 4. Se dă deoparte pentru a se răcori (4-5 minute). 

Asamblare prăjitura tăvălita

 1. După ce s-a răcit complet, se taie blatul în 30 de cuburi egale.
 2. Se trece fiecare cub de blat prin glazura călduță, se scurge excesul de glazură și apoi se “tăvălește” prin nucă de cocos.
 3. Se pun prăjiturelele pe un grătar pentru a se “usca” glazura. Apoi le puteți transfera într-o caserolă și le păstrați la frigider (nu aș putea să vă spun pentru cât timp. La noi s-au terminat prea repede).

Eu m-am ajutat de două bețe de frigărui pentru a îmbrăca prăjiturile în glazură și apoi în nucă de cocos. Altfel, ar fi trebuit să mă spăl de 30 de ori pe mâini 🙂 

În orice casă de oameni normali, timpul de pregătire al acestei prăjituri este mai mic decât timpul necesar pentru a o mânca. Dar noi nu suntem niște oameni normali. Drept urmare, prăjitură nu mai este. Dar măcar am apucat să fac și eu niște poze.

Să aveți spor și poftă!

tavalita
0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment