Aluaturi, Aperitive

Pogăcele cu jumări

pogacele jumari

Ce poţi face din 200 de grame de jumări şi câteva ingrediente care se găsesc în majoritatea bucătăriilor? Ce aţi zice de o porţie de pogăcele cu jumări dintr-un aluat fraged?

Sunt extraordinare ca şi gustare sau pur şi simplu ca aperitiv, atunci când aveţi musafiri. Nimic sofisticat, dar grozave cu un pahar de bere, în timp ce staţi la poveşti cu prietenii.

Pogăcele cu jumări

  • 300 gr făină albă
  • 50 ml lapte călduţ
  • ½ linguriţă zahăr
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 linguriţă sare
  • 1 ou
  • 50 gr unt moale
  • 100 gr smântână
  • 2 lg vin alb
  • 200 gr jumări sau pastă de jumări
  • 1 ou (pentru uns)
  • Într-un bol mic se amestecă laptele călduţ, drojdia fărâmiţată şi zahărul. Se amestecă şi se lasă deoparte pentru câteva minute.
  • În vasul unui robot de bucătărie se pun împreună făina, sarea, oul, untul moale, smântâna, vinul şi amestecul de drojdie, lapte şi zahăr.
  • Se frământă pentru 5 minute, până când obţineţi un aluat moale, dar nelipicios. Dacă este nevoie, adăugaţi treptat câte o jumătate de lingură de făină.
  • Se lasă aluatul la dospit pentru 45 de minute, într-un bol acoperit cu folie alimentară.
  • După aceste 45 de minute, aluatul se scoate pe suprafaţa de lucru presărată cu puţină făină şi se întinde o foaie de aluat cu grosimea de aprox 4 mm.
  • Jumările se dau prin maşina de tocat (sau se blenduiesc) pentru a obţine o pastă. Pasta de jumări se asezonează cu sare şi piper.
  • Se împarte pasta de jumări în două porţii de 100 gr.
  • Foaia de aluat se unge cu trei sferturi din cele două porţii de pastă de jumări (asta însemnând 75 gr).
  • Se pliază aluatul ca în imaginea de mai jos, se unge cu restul de 25 de grame din pasta de jumări.
  • Se pliază din nou ca în imagine, se pune pe o farfurie şi se acoperă cu folie alimentară.
  • Aluatul se lasă pentru 40 de minute la frigider, apoi se repetă ungerea şi plierea aluatului folosind a două porţie de pastă de jumări.
  • De data aceasta aluatul trebuie să stea la frigider pentru cel puţin o oră.
  • Scoateţi aluatul pe suprafaţa de lucru înfăinată şi întindeţi o foaie de grosimea unui deget. Crestaţi supragaţa aluatului cu un cuţit ascuţit.
  • Decupaţi pogăcelele folosind o formă rotundă, transferaţi discurile de aluat într-o tavă, pe hârtie de copt.
  • Pogăcelele trebuie să mai dospească pentru 20-25 de minute. Se ung cu ou bătut (atenţie să nu curgă unt pe laterale pentru că nu se vor mai desface la fel de frumos).
  • Coaceţi pogăcelele cu jumări pentru 20 de minute, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade celsius.
  • Când sunt frumos rumenite, se scot din cuptor şi se transferă pe un grătar pentru a se răci.

Pogăcelele cu jumări sunt nemaipomenite ca şi aperitiv sau gustare, calde sau reci. Să aveţi spor şi poftă!

pogăcele jumări
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment