Aluaturi, Aperitive

Plăcinte rapide cu brânză

Luna aceasta, în cadrul Provocării secrete, Iulian mi-a repartizat blogul doamnei Geta Cipăianu, de unde am ales rețeta de plăcinte rapide. Sunt foarte ușor de pregătit și neașteptat de bune pentru ceva atât de simplu.  Eu nu sunt un fan al plăcintelor cu brânză dulce, așa că am modificat umplutura și am folosit brânză sărată și un strop de condimente.

 

Ingrediente pentru 4 plăcinte

Pentru aluat

300 gr făină

100 gr unt topit

puțină sare

100 ml lapte

1 plic drojdie uscată (7 gr)

Pentru umplutură

250 gr brânză

1 ou

1/2 linguriță busuioc uscat

sare, piper

 În plus – 1 ou; iaurt grecesc sau smântână pentru servire

Preparare plăcinte rapide

Aluat – am amestecat drojdia cu laptele călduț. Într-un bol, am pus făina și am adăugat un praf de sare. Apoi, am pus laptele și drojdia și am amestecat. Untul topit l-am adăugat treptat în aluat, câte 1/3, frâmântând după fiecare adăugare. Aluatul obținut este lucios, ușor umed, dar nelipicios.

Am acoperit bolul cu un prosop și am lăsat aluatul la dospit într-un loc călduț (cuptorul mi se pare locul ideal pentru că nu sunt curenți de aer, iar pentru a-l încălzi puțin, las becul de control aprins). Aluatl trebuie să stea aproximativ 1 oră la dospit.

Pentru umplutură, am amestecat toate ingredientele într-un bol. În funcție de cât de sărată este brânza, adăugați mai multă sau mai puțină sare.

Am tăiat aluatul în patru părți egale și din fiecare bucățică de aluat am întins câte o foaie subțire. Am pus câte un sfert din umplutură pe fiecare foaie de aluat, am uns marginile cu puțin ou și le-am pliat pentru a obține un pătrat.

Într-o tigaie antiaderentă, am încins foarte puțin ulei și am prăjit plăcintele (intră una singură în tigaie) la foc mediu, pe ambele părți, până s-au rumenit frumos.

Le-am servit calde, cu iaurt grecesc.

Poftă bună!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment