Pizza

Pizza cu prosciutto şi gorgonzola

aromeinbucatarie.ro-pizza

În familia noastră pizza a devenit unul dintre felurile de mâncare “de casă”, care este din ce în ce mai rar mâncat în oraș.. Și de ce aș mânca pizza în oraș, când cea făcută de mine este de multe ori mai bună? Să nu aruncați cu pietre că mă laud 🙂 nu am zis eu, așa zic cei care au fost cobai la experimentele mele.

Să vă mai spun și cât este de ușor să faci o pizza acasă? Nici măcar nu trebuie să ai niște ingrediente clar stabilite, cu excepția celor necesare pentru blat. Așa că totul depinde de imaginația fiecăruia. De data asta, mi s-a părut o idee bună să încerc o pizza cu gorgonzola și prosciutto (asta pentru că mi-a plăcut foarte mult cea comandată acum ceva timp de la o anumită pizzerie).

Pentru blat – 2 pizza

300 gr făină (ar fi bine să mai aveți puțină făină la îndemână)

3 linguri ulei de măsline

jumătate de pliculeț drojdie uscată

1 linguriță zahăr

sare

aprox 150 ml apă călduță

Topping-uri

200 gr mozzarella

100 gr gorgonzola dolce

100 gr prosciutto crudo

100 gr măsline verzi, fără sâmburi

6 linguri pastă de roșii

2 linguri pesto – dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu o lingură de busuioc uscat

opțional – câteva mâini de valeriană sau rucola

Preparare

Blat – Se amestecă apa călduță (atenție – nu trebuie să fie fierbinte, doar călduță, cât să puteți ține degetul în ea, altfel veți “omorî” drojdia) cu zahărul și drojdia, se presară puțină făină pe deasupra și se lasă deoparte 5 minute.

Într-un bol încăpător, puneți făina, sarea, amestecați și adăugați uleiul de măsline și apa cu drojdie. Este foarte important ca sarea să nu intre în contact direct cu drojdia. La început, folosiți o furculiță pentru a încorpora lichidele în ingredientele uscate, iar apoi frământați aluatul cu mâna, preț de 10-15 minute. E treabă grea, dar numai așa veți obține un aluat de pizza bine aerat, deci pufos. Aluatul trebuie să fie elastic, puțin lipicios, dar să se dezlipească ușor de marginile bolului și de mâini. Când ați terminat de frământat, lăsați aluatul la dospit cel puțin 1 oră, acoperit cu o folie alimentară și pus într-un loc călduț.

Tot încercând să obțin o pizza cel puțin la fel de bună ca cele pe care le-am mâncat la diverse pizzerii, m-am documentat puțin și astfel am aflat că blatul de pizza se întinde doar cu mâna, fără sucitor sau alte ustensile.

De asemenea, pizza se coace la temperatură foarte mare. Dacă se poate, pe o piatră de marmură (încă încerc să găsesc una), sau – și eu așa procedez momentan, în lipsa marmurei – după ce se pun toate ingredientele pe ea, se transferă pe o tavă încinsă în prealabil.

Topping-uri

După dospire, se împarte aluatul în două și se întind două blaturi, pe foaie de copt.

Pasta de roșii se amestecă cu pesto/busuioc și se pune pe blat, folosind o lingură. Se pun ingredientele, în ordinea următoare: mozzarella tăiată în feliuțe subțiri, prosciutto crudo, măslinele verzi tăiate în feliuțe, iar pe deasupra se pun cubulețe mici de gorgonzola (eu am folosit dulce, dar dacă vă place, încercați-o pe cea picantă).

Am preîncălzit cuptorul la temperatură maximă (al meu ajunge la 240 de grade), cu tava în el pentru a se încinge și ea. Am transferat pizza cu tot cu foaia de copt în tava încinsă și am copt pizza 20 de minute.

Chiar înainte de a servi pizza, am pus pe deasupra puțină valeriană (la fel de bună este și varianta cu rucola).

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment