Aluaturi, Deserturi

Pernuţe cu mere şi scorţişoară

pernute mere

Primiţi din nou cu desert cu mere? – merele sunt fructele pe care le folosesc cel mai des în deserturile şi aluaturile “dulci” pe care le pregătesc din 2 motive:

 1. în majoritatea cazurilor pot renunţa complet la zahărul din reţetă pentru că mi se pare că merele, completate de câteva condimente sau puţin extract de vanilie, sunt suficiente pentru a ne oferi senzaţia de dulce.
 2. în fiecare toamnă primim cele mai gustoase şi frumoase mere din curtea socrilor. Surplusul îl congelez sau conserv la borcan pentru a ne bucura şi mai târziu de recolta bogată.

Şi se întâmplă foarte des să folosesc merele în reţete dulci sau chiar sărate şi niciodată nu am primit reproşuri legate de asta. Ba chiar rămân în continuare fructele noastre de suflet.

De data aceasta am avut poftă de ceva pufos şi plin de fructe zemoase – plus că mai aveam în congelator o ultimă pungă cu mere rase – aşa că am ales pentru aluatul de pernuţe cu mere şi scorţişoară o reţetă din cartea mea preferată cu aluaturi – “Fii brutar la tine acasă” de Tothne Libor Maria.

Deşi reţeta era pentru cornuri cu levănţică şi ciocolată, aluatul a fost perfect pentru aceste pernuţe cu mere. S-a vrut a fi un desert, dar mărturisesc faptul că s-au transformat într-o cină de duminică, alături de un pahar de lapte cald cu scorţişoară.

Pernuţe cu mere şi scorţişoară

Aluat

 • 600 gr făină albă
 • 1 linguriţă sare
 • 30 gr zahăr
 • 1 buc ou
 • 300 ml lapte călduţ
 • 70 gr unt topit
 • 1 pliculeţ drojdie uscată
 • 1 buc ou (pentru uns)

Umplutură

 • 4 buc mere
 • 1 lingură scorţişoară
 • 1 lingură zeamă de lămâie

Aluat

 1. Laptele călduţ se amestecă cu untul topit, zahărul şi drojdia şi se lasă deoparte pentru 5 minute.
 2. Făina se cerne într-un bol (dacă folosiţi robotul de bucătărie, o cerneţi direct în bolul acestuia) şi se omogenizează cu sarea.
 3. Oul se sparge într-un castron şi se bate uşor cu o furculiţă.
 4. Amestecul de lapte cu unt, zahăr şi drojdie se pune peste făină. La fel şi oul bătut.
 5. Se porneşte robotul de bucătărie (întâi la viteză mică, apoi se creşte treptat viteza până la maxim) şi se frâmântă aluatul pentru 5 minute.
 6. Dacă nu folosiţi un robot de bucătărie, frâmântaţi manual pentru 10 minute. Aluatul obţinut ar trebui să fie moale, dar nelipicios.
 7. Se acoperă bolul cu o folie alimentară şi se lasă aluatul la dospit pentru minim 45 de minute sau până când îşi dublează volumul.

Umplutură

 1. Merele se dau pe răzătoare şi se pun într-o crăticioară.
 2. Adăugaţi zeama de lămâie şi scorţişoara. Dacă vreţi o umplutură mai dulce, adăugaţi acum şi puţin zahăr – 2-3 linguri.
 3. Puneţi crăticioara cu merele la foc mic şi căliţi-le câteva minute, amestecând din când în când.
 4. Dacă merele îşi lasă prea multă zeamă, după ce le-aţi călit puneţi-le la scurs într-o sită şi lăsaţi-le să se răcorească puţin înainte de a le folosi.

Asamblare

 1. Răsturnaţi aluatul dospit pe o suprafaţa pe care aţi presărat puţină făină şi împărţiţi-l în 12 bucăţi egale.
 2. Acoperiţi-le cu un prosop şi mai lăsaţi aluatul să se odihnească încă 15 minute.
 3. Apoi întindeţi cu sucitorul fiecare bilă de aluat pentru a obţine un oval de aproximativ 15×25 cm.
 4. Luaţi o astfel de foaie de aluat, crestaţi o treime din aceasta (fără a tăia până la capăt) şi puneţi o lingură de mere pe partea din mijloc – adică a doua treime.
 5. Acoperiţi umplutura cu a treia tremie şi apoi cu treimea crestată. Apăsaţi marginea cu degetele pentru a o sigila, în aşa fel încât umplutura să nu iasă din pernuţa obţinută.
 6. Aşezaţi pernuţele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (veţi avea nevoie de 2 tăvi mari).
 7. Când aţi terminat de format toate pernuţele, acoperiţi-le cu un prosop curat şi lăsaţi-le la dospit încă 25 de minute.
 8. Într-un bol bateţi uşor un ou şi o lingură de apă.
 9. Ungeţi fiecare pernuţă cu ou.
 10. Coaceţi pernuţele pentru 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
 11. Când sunt gata, scoateţi-le pe un grătar şi lăsaţi-le să se răcorească puţin apoi presăraţi puţin zahăr pudră.
 12. Serviţi aceste pernuţe cu mere şi scorţişoară calde, alături de un pahar mare cu lapte cald sau o ciocolată caldă cremoasă.

Să aveţi spor şi poftă!

pernute mere
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment