Aperitive

Pate din ficat de curcan

pate din ficat de curcan, pate de casa

 

Pateul este una dintre plăcerile mele vinovate și mi se întâmplă uneori să mă lovească o poftă nebună de o felie de pâine unsă cu pate din belşug. Tocmai acesta este şi motivul pentru care aleg să îl pregătesc în casă, din ficat de curcan sau pui şi aromat cu mult cimbru. O porţie din ingredientele de mai jos ne ajunge câteva zile şi se păstrează foarte bine la frigider (mai ales dacă îl pun în borcane bine închise). Se pregăteşte cât ai zice.. “pate” şi este delicios şi în mod cert mult mai sănătos decât variantele găsite în supermarket.

 

Ingrediente pate din ficat de curcan

600 gr ficat de curcan

1 ceapă mare

2 grăunţe de usturoi

2 linguri ulei de măsline

sare, piper, cimbru uscat

50 ml vin alb

100 ml smântână lichidă

100 gr unt

 

Mod de preparare pate din ficat de curcan

 1. Ficatul de curcan se spală bine şi se lasă 30 de minute în apă rece. Apoi se curăţă de nervuri şi se taie în bucăţi mai mici.
 2. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se spală apoi se toacă mărunt.
 3. Într-o tigaie se încing cele două linguri de ulei şi se adaugă ceapa şi usturoiul. Acestea se călesc 3-4 minute, până când ceapa se înmoaie.
 4. În acest moment se adaugă ficatul de curcan (scurs bine de apă), şi cei 50 ml de vin alb. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mediu pentru 10 minute.
 5. După cele 10 minute verificaţi dacă ficatul s-a gătit, în caz contrar mai lăsaţi-l încă 5-10 minute tot la foc mediu. Timpul de gătire diferă în funcţie de dimensiunile la care aţi tăiat ficatul.
 6. La sfârşit puneţi sare, piper şi cimbru uscat după gust.
 7. Se pune tot conţinutul tigăii în cana unui blender, adăugaţi şi smântâna lichidă şi pasaţi până obţineţi o pastă foarte fină. Gustaţi şi mai adăugaţi, la nevoie, sare, piper sau cimbru.
 8. Pateul fin se pune în castronele sau vase ceramice (ori chiar în borcan).
 9. Topiţi untul la foc foarte mic (atenţie să nu se ardă) şi turnaţi-l cald peste pateul din ficat de curcan.
 10. Se dau vasele la frigider până se întăreşte untul. Acesta are rolul de a “sigila” pateul şi astfel îl puteţi păstra mai mult timp.
 11. Eu prefer să îl mănânc a doua zi – gustul puternic de ficat se mai domolește. Îmi place să îl scot din frigider și să-l las 10-15 minute la temperatura camerei înainte să-l întind pe o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Să aveți spor și poftă!

pate din ficat de curcan, pate de casa

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment