Trebuie să recunosc faptul că este pentru prima dată când fac pască.. iar de mâncat, ei bine, am mâncat prima dată acum 3 ani. Şi asta pentru că la mine în casă nu s-a făcut niciodată pască. Nu ştiu ei ce pierd 🙂

Trăiam cu impresia că treaba asta cu pasca e complicată tare. Când colo, nicidecum. Un aluat de cozonac şi o umplutură cremoasă de brânză. Nici nu ai cum să dai greş cu aşa o combinaţie. Până la anul mai exersez şi cu împletitura. De data asta mi-a dat puţin bătăi de cap.

Ingrediente (pentru o pască cu 28 cm diametru)

Aluat

300 gr făină

un praf de sare

1 pliculeţ de drojdie (7 gr) sau un cubuleţ (25 gr)

200 ml lapte călduţ

2 linguri zahăr

2 ouă

coaja rasă de la o lămâie

1 lingură ulei

Umplutură

600 gr brânză

100 gr zahăr

2 linguri extract vanilie

100 gr stafide

50 gr merişoare

3 ouă

opţional – 2-3 linguri făină

Preparare

Într-un bol, am amestecat drojdia cu laptele călduţ (nu fierbinte, doar puţin încălzit) şi zahărul. Am presărat o lingură de făină şi am lăsat drojdia să se activeze. Durează aproximativ 5 minute, cât să devină spumoasă la suprafaţă.

Separat, într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea, coaja de lămâie şi ouăle. Se adaugă şi compoziţia cu lapte şi drojdie şi se frământă un aluat elastic şi nelipicios (dacă este nevoie, mai adăugaţi treptat puţină făină). La sfârşit ungeţi aluatul cu ulei şi mai frământaţi-l puţin.

Se pune într-un bol, pe care îl acoperiţi cu folie alimentară. Aluatul se lasă la dospit pentru aprox 1 oră, într-un loc călduţ şi ferit de curent.

Umplutura se face foarte rapid. Se amestecă brânza, zahărul, extractul de vanilie, stafidele şi merişoarele (puteţi să le şi hidrataţi înainte în coniac sau în zeama de la un compot). Înainte de a adăuga ouăle, gustaţi compoziţia. Dacă nu vi se pare suficient de dulce, mai adăugaţi zahăr.

Puneţi pe rând ouăle şi încorporaţi-le în crema de brânză.

Consistenţa umpluturii va fi influenţată de calitatea brânzei. Dacă este prea apoasă, puneţi la sfârşit şi 2-3 linguri de făină. Trebuie să aveţi o compoziţie puţin mai groasă decât cea pentru pancakes.

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade.

Opriţi puţin aluat pentru decor, iar pe restul întindeţi-l în aşa fel încât să puteţi acoperi şi pereţii formei în care veţi coace pasca.

Se pune foaia de aluat în formă (tapetat cu hârtie de copt) şi se toarnă umplutura (nu trebuie să depăşească marginea aluatului pentru că se va arde imediat ce o veţi pune în cuptor).

Din aluatul oprit se face o împletitură pe care o veţi pune pe margine.

Se coace pasca pentru aproximativ 1 oră la 180 de grade – sau până când crema de brânză se coagulează.

Când este gata se lasă să se răcească în formă şi apoi se scoate şi se aşează pe un platou.

Cam asta e treaba cu minunăţia asta numită Pască!

Poftă bună!

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment