Fel principal

Papricaş de pui

papricas

Dacă răsfoiţi puţin reţetele pe care le pregătesc pentru familia mea o să vedeţi că sunt foarte puţine cele care conţin carne de pui. Şi nu pentru că am avea ceva împotriva puiului. Doar că suntem norocoşi să mai avem încă bunici sănătoşi, care nu ne lasă niciodată să plecăm din casa lor cu mâna goală. Fie că este vorba de o punguţă cu ouă, o pâine proaspăt coaptă, o sticlă de vin de ţară sau câţiva pui crescuţi de ei, în curtea lor.

Şi nu e un secret faptul că puiul acela crescut la ţară (nu mai zic de o găină sau un cocoş) are carnea ceva mai tare, mai aţoasă decât puii pe care îi găsim în supermarket. Asta reduce drastic tipul de preparate în care pot folosi o astfel de carne.

Cum ne-am săturat deja de ciorbe, supe, pilaf, mazăre & co (toate cu pui de ţară, of course), de data aceasta am pus de-un papricaş de pui cu smântână şi găluşte.

A durat aproape 2 ore, dar a rezultat un papricaş magnific – sos cremos, carne de pui fragedă şi gustoasă, găluşte îmbibate în sos. Ce să mai, PERFECTION.

Desigur, puteţi renunţa la găluştele din reţetă şi să serviţi o porţie de papricaş de pui cu mămăligă sau piure. Ba chiar îl puteţi alătura unor paste. Dar puiul crescut ca odinioară şi o cantitate generoasă de ceapă sunt secretele pentru un papricaş de pui aşa cum trebuie.

papricas

Eu am folosit pentru reţeta de papricaş de pui doar pulpele şi pieptul de la un pui (nici prea mare, nici prea mic). Dacă totuşi nu aveţi posibilitatea să puneţi mâna pe un pui de ţară, vă recomand să folosiţi doar pulpe de pui (cu os şi piele) inferioare. Şi ţineţi cont de faptul că timpul de gătire se reduce foarte mult – testaţi pulpele după prima jumătate de oră după ce le-aţi adăugat în sos. Altfel, dacă folosiţi carne de pui de ţară, aşteptaţi-vă să dureze cel puţin o oră şi jumătate.

Papricaş de pui

Course: Fel principal
Keyword: pui
Servings: 6
Author: lacrimioara

Ingredients

  • 6 bucăţi carne de pui
  • 4-5 bucăţi ceapă
  • 4 grăunţe usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură boia
  • 1 lingură pastă de ardei dulce opţional
  • 2 linguri pastă de roşii
  • 1 frunză dafin
  • 1 lingură făină
  • 250 ml smântână
  • apă sau supă de pui
  • o legătură pătrunjel

Găluşte de făină

  • 2 ouă
  • făină albă
  • sare

Instructions

  • Bucăţile de pui spălate se şterg bine cu un prosop de hârtie.
  • Se asezonează carnea cu sare şi piper, după gust.
  • Într-o cratiţă încăpătoare, se pun la încins cele 3 linguri de ulei.
  • Când uleiul s-a încins, se rumenesc bucăţile de carne pe toate părţile şi apoi se scot pe o farfurie.
  • Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. La fel şi usturoiul.
  • În aceeaşi cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul şi se călesc pentru câteva minute, până când se înmoaie puţin.
  • Se adaugă boiaua, pasta de roşii, pasta de ardei dulce, sare, piper şi frunza de dafin. Se amestecă totul bine şi se mai căleşte pentru 2 minute.
  • În acest moment, se adaugă aproximativ 500 ml supă de pui sau apă.
  • Când sosul începe să fiarbă, se adaugă bucăţile de carne rumenite.
  • Papricaşul de pui se fierbe la foc mic până când carnea este fragedă. Dacă este nevoie, mai adăugaţi lichid în aşa fel încât carnea să fie în permanenţă acoperită de sos.
  • Când carnea este fiartă, amestecaţi într-un bol smântâna cu făina şi 1-2 polonice din sosul format în cratiţă.
  • Puneţi acest amestec în cratiţă mai fierbeţi pentru 5-10 minute, tot la foc mic.
  • Dacă optaţi pentru găluşte, acum este momentul să le puneţi în sos.
  • Pentru a face găluştele, amestecaţi 2 ouă, puţină sare şi făină albă, cât să obţineţi un aluat de consistenţa smântânii. Cu o lingură, luaţi puţin aluat şi puneţi-l direct în oala cu papricaş.
  • Galuştele fierb în 3-4 minute, în funcţie de dimensiunea lor (oricum vor mai absori din sos şi după ce opriţi fierberea).
  • Opriţi focul, presăraţi mult pătrunjel verde tocat şi acoperiţi cu un capac.
  • Lăsaţi papricaşul de pui să se odihnească pentru câteva minute înainte de servire.
  • Dacă nu aţi optat pentru găluşte, îl puteţi servi cu orice altă garnitură doriţi.

Notes

* pentru un papricaş de pui cu adevărat gustos, folosiţi pui de ţară – eu am folosit în reţetă pulpele şi pieptul de la un pui. 
* ceapa este foarte importantă în această reţetă, aşa că fiţi generoşi.. este nevoie de un minim de 4 cepe mari.
*la fel de importantă este şi boiaua, folosiţi una de calitate.
*dacă nu aveţi o carne de pui de ţară, folosiţi doar pulpe de pui şi reduceţi timpul de fierbere.

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*