Aluaturi

Pâinici cu ovăz

painici cu ovaz - aromeinbucatarie.ro

Dacă mă urmăriţi pe Instagram ştiţi deja despre cartea pâinii, cum îmi place să îi spun. De fapt este vorba despre “Fii brutar la tine acasă” de Tothne Libor Maria, o minunăţie de carte cu o mulţime de reţete grozave de pâine, aluaturi dulci şi sărate, cornuri, chifle, care mai de care mai apetisante şi arătoase.

Reţeta de pâinici cu ovăz s-a dovedit a fi preferata noastră dintre reţetele de pâine încercate până acum (urmată de aceste chifle cu lapte). Sunt absolut MI-NU-NA-TE şi rezistă foarte bine chiar şi 3 zile (noi nu mâncăm foarte multă pâine, aşa că este important pentru mine să se pătreze cât mai mult timp).

Ingrediente 9 pâinici cu ovăz

  • 450 gr făină albă superioară
  • 50 gr fulgi fini de ovăz (+2 linguri pentru presărat pe deasupra)
  • 2 linguriţe de sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură miere
  • 150 gr iaurt
  • 200 ml apă rece
  • 25 gr drojdie proaspătă (sau un pliculeţ drojdie uscată)

Mod de preparare pâini cu ovăz

  1. În bolul unui robot de bucătărie se cern făina şi sarea.
  2. Se adaugă fulgii de ovăz, drojdia proaspătă sfărâmată (sau pliculeţul de drojdie uscată), uleiul, mierea, iaurtul şi apa rece.
  3. Se frământă până când aluatul se leagă şi se desprinde de pereţii vasului.
  4. Bineînţeles, se poate frământa şi fără ajutorul unui robot de bucătărie, dar va trebui să depuneţi ceva efort.
  5. Se mută aluatul într-un bol curat în care aţi presărat puţină făină. Se acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop curat şi se lasă la dospit pentru 40-45 minute.
  6. Se scoate aluatul pe o planşetă pe care aţi presărat puţină făină, se întinde într-o foaie de aprox 30×30 cm şi se taie în 9 pătrate egale.
  7. Se mută în tava tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu un prosop şi se mai lasă la dospit încă 25-30 de minute.
  8. Între timp, preîncălziţi cuptorul la 200 de grade. Introduceţi în partea de jos a cuptorul o tavă metalică (aceasta trebuie să fie fierbinte în momentul în care veţi băga tava cu pâinici).
  9. După ce s-au dospit pâinicile, se pulverizează apă peste ele şi apoi se presară fulgii de ovăz.
  10. Se introduce tava cu pâinici în cuptor, iar în vasul metalic se toarnă 250 ml apă clocotită.
  11. Pâinicile cu ovăz se coc pentru 20 de minute la 200 de grade.
  12. Când sunt gata, se scot pe un grătar pentru a se răci.

Totuşi, sunt nemaipomenite aşa, fierbinţi, cu puţină brânză bună şi câteva roşii zemoase şi gustoase. Sau poate preferaţi varianta de pâine+unt+gem.

Să aveţi spor şi poftă!

painici cu ovaz - aromeinbucatarie.ro

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*