Aluaturi

Pâine cu cartofi (World Bread Day)

Nu știu câți dintre voi aveați habar că astăzi – eu sigur nu știam asta până de curând – pâinea este sărbătorită la nivel internațional, 16 octombrie fiind World Bread Day pentru al nouălea an.

Și cum altfel ar putea fi sărbătorită o astfel de zi dacă nu cu o pâine făcută în casă. Nu doar că așa putem să ne lăudăm că am mâncat ceva natural, gustos și sănătos, dar parcă mirosul ăsta de pâine caldă îmi aduce aminte de zilele de vară pe care le petreceam la bunici și mâncam în fiecare zi pâine proaspătă, făcută de bunica mea.

Iar pentru că Ziua Mondială a Pâinii nu putea să treabă fără a fi celebrată și de food-bloggerii români, Cosmin și Daiana de la simplusibun.ro au inițiat un minunat proiect care vă aduce cele mai bune rețete de pâine. Lista celor care au participat o puteți găsi în finalul postării.

De asemenea, această postare va fi trimisă și la Kochtopf, unde veți găsi o mulțime de rețete din mai multe țări participante, dar asta spre sfârșitul lunii.

Vorba multă, sărăcia omului, așa că iată rețeta pe care eu am ales-o pentru World Bread Day.

Ingrediente pâine cu cartofi

300 gr făină albă

100 gr cartofi pasaţi

1 ou

2 lingurițe drojdie uscată (1 pliculeț)

1 linguriță sare

3 linguriţe zahăr

30 gr unt

150 ml lapte călduţ

Mod de preparare pâine cu cartofi

Am amestecat făina cu sarea, apoi am pus jumătate din cantitatea de făină într-un bol. Am adăugat drojdia, zahărul, untul, oul şi laptele şi am frământat aluatul.

Apoi, am încorporat şi cele 100 gr de cartofi şi restul de făină. Am frâmântat aluatul, iar când acesta s-a legat, l-am scos pe masa bine pudrată cu făină şi am mai frământat încă aproximativ 5 minute. Aluatultrebuie să se desprindă uşor de pe degete. Dacă vi se pare lipicios, mai adăugaţi puţină făină. Cantitatea exactă de făină depinde şi de tipul pe care îl folosiţi.

La sfârşit, am pus aluatul înapoi în bol, l-am acoperit cu folie alimentară şi l-am lăsat într-un loc călduţ, ferit de curent, pentru 45 min. În acest timp, aluatul şi-a dublat volumul.

Apoi l-am scos din nou pe masa pudrată cu făină, l-am împărţit în două bucăţi egale şi am format două franzele micuţe. Am crestat pâinile, le-am uns cu puțină apă și am presărat oregano uscat. Înainte de a coace pâinicile, le-am mai lăsat să crească încă 30 de minute.

Pâinea se coace pentru 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 220 de grade. Când este gata, se lasă 5 minute să se răcorească – dacă rezistați în fața tentației.

Poftă bună!

1.   Daiana si Cosmin — Simplu si bun

2.   Aura Carolina Popa — Bucataria Aurei

3.   Dia Daria — Retetele mele dragi

4.   Iuliana Miu – Bucate Aromate

5.   Claudia Vasilache – Lecturi si arome

6.   Iuliana Florentina Avram –  Retete fel de fel

7.   Diana Duca – Disturbingly Delicious

8.   Alexandra Butnari – Gustolandia

9. Alice Ciobanu – Tara bucatelor

10. Cerasela — Saffron and dates

11. Monica — Monya’s

12. Didi – Food Design

13. Simonacallas – Cofetar de ocazie

14. Mihaela Apostu  – Pasiunile Mihaelei

15. Simona Patras — Simona’s

16. Andreea Denisa – Dea’s Cakes

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment