Deserturi

Omuleţi de turtă dulce

turtă dulce

‘Tis the season to be jolly şi să coacem muuuulte fursecuri. Iar turta dulce este una dintre reţetele preferate de cei mici (dar şi cei mari) în perioada sărbătorilor de iarnă. Câţiva omuleţi de turtă dulce alături de o cană cu lapte cald, un ceai aromat sau o cafea aburindă va aduce, cu siguranţă, zâmbetul pe buzele tuturor.

Pentru mine, cea mai mare plăcere este să pregătesc această turtă dulce pentru cei dragi, nu neapărat să o mănânc – deşi nu mă dau înapoi nici de la asta. Mirosul de scoţişoară, cuişoare şi nucşoară de care se umple casa întreagă atunci când turta dulce se rumeneşte frumos la cuptor este un fel de reminder al faptului că sărbătorile sunt atââât de aproape. Celor care preferă turta dulce pufoasă le recomand să încerce rețeta care a făcut senzație printre prietenii noștri – Turtă dulce.

turtă dulce

Ador reţeta aceasta nu doar pentru aromele grozave pe care le răspândeşte, dar şi pentru că este foarte rapidă. Pregătirea aluatului durează doar 10 minute, alte 10 minute pentru modelare şi decupare, iar coacerea încă 10 minute. Vă daţi seama? În jumătate de oră aveţi gata cei mai drăguţi şi gustoşi omuleţi de turtă dulce.

Aluatul nu trebuie lăsat deloc la frigider, iar pentru asta aveţi nevoie de unt şi ouă reci. Îşi păstrează foarte bine forma aşa că dacă vă simţiţi curajoşi, puteţi chiar să faceţi o căsuţă mică de turtă dulce. Dacă vreţi să faceţi o ‘vilă’, doar dublaţi cantităţile.

Omuleţi de turtă dulce

 • 200 gr unt (rece)
 • 350 gr zahăr brun
 • 2 ouă mari
 • 450 gr făină albă
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • ¼ linguriţă sare
 • 2 linguriţe scorţişoară
 • 1 linguriţă ghimbir pudră
 • ½ linguriţă nucşoară măcinată
 • ½ linguriţă cuişoare măcinate
 1. Se preîncălzeşte cuptorul la 170 de grade.

 2. Untul se mixează cu zahărul pentru 3-4 minute.

 3. Se adaugă extractul de vanilie şi ouăle, mixând bine după fiecare.

 4. Separat, se cern împreună ingredientele uscate – făina, sarea, scorţişoara, ghimbirul, nucşoara şi scorţişoara.

 5. Se mai mixează 2 minute, până când aluatul se desprinde de pereţii vasului.

 6. Aluatul obţinut trebuie să fie unul moale, dar nu lipicios. Dacă este nevoie, mai adăugaţi făină (câte o lingură) până când obţineţi un aluat pe care îl puteţi manevra cu uşurinţă.

 7. Se scoate aluatul pe suprafaţa de lucru înfăinată şi se întinde o foaie de aproximativ 0,5-0,7 cm.

 8. Se decupează omuleţii de turtă dulce folosind o formă (puteţi să faceţi orice forme doriţi) şi se transferă cu grijă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt – mie mi-au ieşit aproape 3 tăvi de omuleţi.

 9. Se coc omuleţii de turtă dulce pentru 10 minute la 170 de grade.

 10. Când sunt gata, vor fi foarte moi aşa că trebuie să îi lăsaţi să se răcească în tavă.

 11. După ce s-au răcit complet, îi puteţi decora cu o pastă din zahăr pudră şi puţin lapte (125 gr zahăr pudră şi 2-3 linguri de lapte – amestecul ar trebui să aibă consistenţa smântânii).

 12. În 10 minute omuleții de turtă dulce pot fi devorați cu mare pofta!

*folisiți un unt cu 82% grăsime

*nu puneți aluatul la frigider

*puteți decora turta dulce și cu bombonele, pe care le veți apăsa ușor pe fursecuri imediat după ce le-ați scos din cuptor

*rezistă foarte bine și pentru o săptămână într-un recipient închis

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment