Deserturi, Pentru copii

Negresă cu pudră de roşcove şi caise

negresa cu roscove

În ultima perioadă a debutat frenezia clafoutisului, fie el cu cireşe, caise sau vişine. Iar asta a venit imediat după ce s-a terminat nebunia rubarbei (pare-se că fac parte din puţinii oameni cărora nu le place rubarba). După ce m-am aliniat trendului şi am pus de-un clafoutis cu cireşe, am zis să-l testez şi pe cel cu caise. Tot aveam un castron de caise de care mă loveam de câte ori deschideam frigiderul. Doar că în ultimul moment m-a lovit inspiraţia şi m-am răzgândit. Aşa a luat “naştere” delicioşenia asta de negresă cu pudră de roşcove – din motiv de copil care şi-ar da o mână şi un picior pentru o prăjitură cu ciocolată, am ales să folosesc roşcove şi nu cacao/ciocolată. Caisele nu fac decât să întregească o prăjitură care ar fi fost aproape perfectă chiar şi goală-goluţă, uşor umedă la interior şi dulce-acrişoară. Iar copilul pofticios a mâncat două porţii pe nerăsuflate şi nici că şi-a dat seama că îi lipseşte ciocolata.

 

Ingrediente negresă cu pudră de roşcove şi caise

200 gr unt

200 ml lapte

6 linguri zahăr

1 linguriţă extract de vanilie

7 linguri pudră de roşcove

4 linguri făină

1 praf de sare

2 linguriţe praf de copt

3 ouă

8 caise – de fapt 7 şi jumătate 😉

 

Mod de preparare negresă cu pudră de roşcove şi caise

 1. Untul se taie cubuleţe şi se topeşte la foc mic.
 2. Se adaugă zahărul, laptele, extractul de vanilie  peste untul topit şi se amestecă. Zahărul ar trebuie să se topească, altfel mai puneţi câteva minute la foc mic, amestecând constant până la topirea zahărului.
 3. Se separă ouăle, iar gălbenuşurile se adaugă în compoziţia de mai sus după ce s-a răcit.
 4. Într-un bol se amestecă făina, pudra de roşcove, sarea, praful de copt şi se cern.
 5. Se adaugă ingredientele uscate peste compoziţia de unt, lapte şi zahăr. Se amestecă folosind un tel, până la omogenizare. Aveţi grijă să nu rămână cocoloaşe, trebuie să obţineţi o compoziţie fină.
 6. Albuşurile se bat spumă tare, apoi se încorporează în compoziţia de mai sus, folosind o spatulă. Astfel, aluatul pentru prăjitură rămâne aerat.
 7. Se pune aluatul într.o tavă tapetată cu hârtie de copt – cea pe care o folosesc eu are aproximativ 30×20 cm.
 8. Caisele se taie în jumătăţi şi li se scot sâmburii.
 9. Se aranjează jumătăţile de caise în tavă, cu faţa în jos. Eu am folosit 15 jumătăţi pentru a delimita astfeş 15 porţii de negresă.
 10. Se coace pentru 50-55 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Prăjitura nu trebuie să se usuce prea tare, interiorul va rămâne umed.
 11. Se scoate tava din cuptor şi se lasă la răcit. Se răstoarnă negresa pe o tavă sau pe un platou.
 12. Se taie cele 15 porţii de negresă şi se serveşte simplă sau cu îngheţată de vanilie.

Să aveţi spor şi poftă!

negresa cu roscove

 

0 Comments
Tags: , ,

lacrimioara

Reply your comment