Aluaturi, Deserturi

Mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac

mucenici din aluat de cozonac

Nu aş fi vrut să las acest martie să treacă fără să mă bucur şi de o porţie de mucenici moldoveneşti pufoşi, bine însiropaţi şi acoperiţi cu un strat generos de nucă măcinată.

Drept urmare, astăzi m-am pus pe treabă şi am frământat mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac (reţetă pe care am descoperit-o pe blogul retetelemeledragi.ro – reţeta Dariei de cozonac o găsiţi aici).

Nici nu vă puteţi imagina cât de frumos a mirosit în casă întreaga zi. Ca să nu mai spun cât a trebuit să mă lupt cu mine însămi pentru a mă limita la un singur mucenic (mai mănânc unul şi mâine).

Desigur, dacă ţineţi post, mucenicii de post (reţeta aici) sau cei munteneşti (rețeta aici) sunt o varianta cel puțin la fel de bună.

Ingrediente 8 mucenici moldoveneşti

  • 500 gr făină albă superioară
  • un praf de sare
  • 150 gr zahăr
  • 180 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 75 ml unt topit
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un pliculeţ drojdie uscată
  • opţional – scorţişoară, coajă rasă de lămâie, portocală

Ingrediente sirop

  • 500 ml apă
  • 5 linguri zahăr
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • miere pentru uns
  • aprox. 100 gr nucă măcinată pentru presărat

Mod de preparare mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac

  1. Făina se cerne împreună cu sarea în bolul robotului de bucătărie.
  2. Se topeşte untul şi se amestecă cu uleiul, laptele, cele două ouă, zahărul, extractul de vanilie şi drojdia.
  3. Se pun ingredientele lichide (amestecul de la punctul 2.) peste făină.
  4. Se frământă timp de 7-8 minute, până când aluatul se desprinde de pe marginile vasului. Ar trebui să obţineţi un aluat uşor lipicios, moale şi fin. Dacă este mult prea moale, adăugaţi încă o lingură de făină.
  5. Se transferă aluatul într-un bol uns cu puţin ulei, se acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop şi se lasă la dospit pentru cel puţin o oră (sau până când îşi dublează volumul).
  6. După dospire, se scoate aluatul pe masa unsă cu puţin ulei, se împarte în 8 şi se modelează mucenicii (am explicat aici cum îi modelez).
  7. Se mai lasă la dospit încă 15-20 de minute, acoperiţi cu un prosop.
  8. Între timp, se încinge cuptorul la 220 de grade.
  9. Se coc mucenii pentru 20 de minute la 220 de grade.
  10. Cât aceştia stau la cuptor, pregătiţi siropul. Se amestecă 500 ml apă, 5 linguri de zahăr şi o linguriţă extract de vanilie.
  11. Se fierbe siropul la foc mic până când se topeşte zahărul.
  12. Imediat ce îi scoteţi din cuptor scufundaţi pe rând fiecare mucenic în sirop. Atenţie, nu îi ţineţi prea mult în sirop pentru că se pot rupe. Eu mai pun câte o lingură de sirop pe ei după ce îi aşez în tavă.
  13. Se ung mucenicii cu miere şi se presară nuca măcinată.

Cea mai grea parte este să nu dai iama în toată tava cu mucenici.

Să aveţi spor şi poftă! Şi o primăvară grozavă!

mucenici din aluat de cozonac
0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline