Aluaturi, Vegan

Mucenici de post

Cea mai căutată reţetă la început de primăvară trebuie sa fie cea de mucenici, fie ei munteneşti, moldoveneşti, de post sau de dulce. Abia acum mi-am dat seama că pe blogul meu nu există niciuna dintre aceste reţete, aşa că m-am pus repede pe treabă şi am făcut 12 (doar 12 pentru că mi-am imaginat că nu are cine să mănânce 40, dar recunosc că nu ne-ar fi prisosit mai mulţi) mucenici în avans cu o săptămână. Dacă totuşi vreţi să respectaţi tradiţia şi să faceţi 40 de mucenici, vă recomand să înmulţiţi toate ingredientele de 4 ori şi astfel veţi obţine 40 de mucenici mari şi pufoşi – ceva mai mari decât ai mei.

Ingrediente

500 gr făină

un pliculeţ drojdie uscată

1 lingură de zahăr

jumătate de linguriţă de sare

200 ml apă călduţă

150 ml ulei

5 linguri miere de albine

coaja rasă de la 2 lămâi

Pentru sirop – 400 ml apă şi 5 linguri zahăr

4 linguri miere (pentru uns)

nucă măcinată – aproximativ 150 gr

Preparare

Într-un bol mic, amestecaţi apa călduţă, drojdia şi zahărul şi presăraţi puţină făină. Lăsaţi bolul deoparte timp de 5 minute pentru a se activa drojdia.

Într-un bol mare, amestecaţi făina, sarea, uleiul, mierea, coaja de lămâie şi apoi adăugaţi şi amestecul de mai sus. Frământaţi un aluat elastic, nelipicios. Dacă este nevoie, mai adăugaţi treptat făină. Acum este timpul să acoperiţi bolul cu o folie alimentară şi să lăsaţi aluatul la dospit pentru minim o oră într-un loc călduţ.

După ce aluatul s-a dospit, îl scoateţi pe masa unsă cu puţin ulei şi îl împărţiţi în 12 bucăţi egale. Modelaţi mucenicii şi aşezaţi-i în tava tapetată cu hârtie de copt.

Eu am făcut opt mucenici răsuciţi, doi împletiţi şi doi simpli, în forma cifrei 8.

Pentru cei răsuciţi, modelaţi o baghetă cam de grosimea unui deget şi apoi răsuciţi capetele în sensuri opuse.

Mucenicii împletiţi, se fac împărţind bucata de aluat în două, din care veţi modela două baghete subţiri. Apoi, împletiţi cele două baghete şi uniţi capetele, formând un cerc. Răsuciţi cercul în aşa fel încât să formaţi cifra 8.

Dacă nu vreţi să vă complicaţi, cel mai simplu este să modelaţi o baghetă de grosimea unui deget, să-i uniţi capetele şi apoi răsuciţi pentru a obţine cifra 8.

Indiferent cum aţi ales să procedaţi, după ce modelaţi mucenicii, îi aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi îi mai lăsaţi la dospit încă 15 minute.

Mucenicii se coc în cuptorul preîncălzit la 220 de grade, până se rumenesc. La mine a durat 25 de minute.

După ce s-au răcit puţin, scufundaţi fiecare mucenic în parte pentru câteva secunde într-un sirop din 400 ml apă şi 5 linguri de zahăr. Dacă preferaţi să fie mai însiropaţi puteţi să îi lăsaţi puţin mai mult scufundaţi în sirop.

Cu o pensulă, ungeţi mucenicii cu miere de albine şi apoi presăraţi muuuultă nucă măcinată.

Deşi în familia mea nu se făceau mucenici moldoveneşti (abia pe la 20 de ani am auzit prima dată de ei), reţeta aceasta m-a cucerit pentru simplul fapt că lipsa zahărului (bine, e ceva zahăr pe acolo, dar relativ puţin) este compensată aroma dată de coaja de lămâie.

Poftă bună şi o primăvară frumoasă!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment