Cine a zis că o mâncare gustoasă trebuie să-ţi răpească prea mult din timpul liber? Sau că trebuie să stai lipit de aragaz o veşnicie? O mâncare gustoasă (şi sănătoasă) poate fi preparată repede, fără prea multă bătaie de cap. Aşa este această mâncare de linte roşie cu dovlecei, plină de arome, diferită de clasicele reţete pe care le punem pe masă zi de zi.
Ingrediente linte roşie cu dovlecei şi lapte de cocos
1 cană linte roşie
1 ceapă
2 grăunţe de usturoi
1 dovlecel mediu
4 roşii medii
2 căni de apă
jumătate de cană de lapte de cocos (sau smântână pentru gătit)
1 linguriţă amestec de condimente pentru curry
1 linguriţă chimion
jumătate de linguriţă coriandru pudră
sare, piper
2 linguri ulei de măsline
jumătate de legătură pătrunjel verde
pentru servit – orez fiert (sau gătit la abur) ori cuşcuş
Mod de preparare linte roşie cu dovlecei şi lapte de cocos
- Începeţi prin a fierbe lintea. Într-o crăticioară se pun lintea, apa (o cană de linte şi 2 căni de apă) şi puţină sare. Se pune oala pe foc şi se fierbe la foc mic până când este absorbită toată apa.
- Se curăţă ceapa şi usturoiul şi se toacă mărunt.
- Dovlecelul se taie în cubuleţe mici.
- Roşiile se dau pe răzătoarea mare sau se blenduiesc. Puteţi să folosiţi şi o conservă de suc de roşii în locul roşiilor proaspete.
- Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline şi se călesc întâi ceapa şi usturoiul.
- Când acestea se înmoaie, se adaugă dovlecelul şi se căleşte şi acesta 3-4 minute.
- În acest moment se pun şi condimentele – amestecul pentru curry, chimionul, coriandrul, sarea şi piperul.
- Se adaugă sucul de roşii, laptele de cocos şi lintea.
- Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic 5 minute.
- Se serveşte cald, presărat cu mult pătrunjel verde şi orez sau cuşcuş simplu.
Dacă nu aveţi sau nu folosiţi de regulă lapte de cocos, îl puteţi înlocui cu aceeaşi cantitate de smântână pentru gătit sau smântână de soia.
Să aveţi spor şi poftă!