Conserve

Legume deshidratate sau vegeta de casă

Acum ceva timp, când eram la începtul aventurilor mele culinare, admit că am folosit de câteva ori mult blamata vegeta. Blamată pe bună dreptate, căci pe cât este de frumos colorată și aromată, pe atât este de plină cu toate “minunile” de E-uri și fel și fel de chimicale. Așadar, de îndată ce am mai aflat și eu câte ceva despre secretele bucătăriei, am aruncat orice urmă de vegeta din casă și am avut grijă să nu mai apară niciodată în borcănașele mele cu mirodenii. Până zilele trecute. Diferența este că de data aceasta am ales varianta sănătoasă, naturală și homemade a legumelor deshidratat. Un fel de vegeta de casă.

Pentru a vă face propriul amestec de “vegeta” aveți nevoie doar de muuuuulte legume. De fapt, este vorba de acele legume și verdețuri pe care le folosim în preparatele zilnice. Eu o să vă spun ce am ales să folosesc, dar lista nu este una restrictivă. Folosiți orice legume doriți și care că plac.

Ingrediente legume deshidratate sau vegeta de casă

1 kg morcovi

1 kg pastârnac

1 kg ardei gras roșu și galben

1 kg ceapă roșie

1 kg țelină (rădăcină)

Preparare legume deshidratate sau vegeta de casă

Am curățat și spălat toate legumele. Le-am șters cu prosoape de hârtie și le-am tocat în robotul de bucătărie, în mai multe tranșe.

Dacă nu aveți un robot de bucătărie puteți să le dați pe răzătoarea mare (sau mică – depinde ce aspect doriți să aibă la sfârșit). Sau puteți să le tocați, deși asta s-ar putea să dureze ceva mai mult timp.

Așa cum am scris și mai sus, lista nu este una restrictivă. Dacă doriți, adăugați și verdețuri (pătrunjel, leuștean – dacă faceți un amestec special pentru ciorbă), dar vă recomand să le uscați separat și la sfârșit să le amestecați cu restul legumelor. Eu nu am pus verdeață pentru că am considerat că cea proaspătă are un aspect mult mai plăcut în mâncare. Și pentru că am deja câteva pungi la congelator.

Am pornit cuptorul și l-am setat la 120 de grade. Am așezat legumele tocate într-un strat subțire în tavă, pe hârtie de copt, și le-am pus la cuptor pentru aproximativ 4 ore, timp în care le-am amestecat la fiecare 30-45 minute pentru ca legumele de pe fundul tăvii să nu rămână umede, iar uscarea să fie uniformă.

Dacă aveți un cuptor cu ventilație, este perfect. Închideți ușa și lăsați legumele să se usuce. Dacă nu, lăsați ușa ușor întredeschisă. Astfel, aburul nu va rămâne în cuptor, iar legumele se vor usca mai repede.

Legumele sunt uscate atunci când pot fi sfărâmițate între degete. Am scos tava din cuptor și le-am lăsat să se usuce. Apoi, le-am pus în borcănele pe care le-am închis.

În funcție de preparatul la care folosiți legumele, puteți să le păstrați așa, mari

 sau să le măcinați în robotul de bucătărie ori în mojar.

Eu nu am folosit deloc sare pentru că prefer să adaug sarea în momentul preparării. Dacă totuși doriți să adăugați și sare, vă recomand să alegeți una mai grunjoasă și să o presărați peste legume, după ce le-ați pus în tavă.

Din cele 5 kg de legume am obținut cinci tăvi, iar după uscare, am rămas cu 400 de grame de “vegeta” de casă.

Spor la bucătărit!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*