SuperBlog

Japonia, între tradiție și modernism

Toate lucrurile au un început

Acum 9 ani aveam parte de prima mea vacanţă în afara ţării. Studentă fiind, mi-am permis să ajung doar până în Grecia, acolo unde mergeau mare parte din românii care se “aventurau” dincolo de graniţele ţării. Tot atunci mi-am dat seama şi cât de mult îmi place să călătoresc şi să explorez cultura şi tradiţiile altor țări.

Între timp mi-am descoperit şi pasiunea pentru gătit şi pentru a gusta din preparatele locurilor în care ajung. Tocmai din acest motiv mare parte din vacanţele noastre sunt planificate ţinând cont de mâncărurile care ne plac sau pe care am vrea să le încercăm.

Astfel, suntem fani declaraţi ai Italiei, Greciei şi Spaniei (în această ordine). Dar sunt atât de multe ţări de vizitat şi atât de multe preparate de gustat încât trebuie să specific faptul că topul este deschis şi cu siguranţă va suferi în timp modificări.

Şi dintre toate variantele posibile cred că tocmai Japonia este cea care le va detrona pe cele de mai sus. Gândiţi-vă aşa: cel mai bun sushi, tempura, yakitori, udon, ramen, soba, tonkatsu şi sashimi. Toate stropite cu puţin sake. Cum ar putea să nu-ţi placă?

Dar să ne înţelegem de la început. Nu doar mâncarea este cea care m-a determinat să pun un circuit în Japonia pe lista mea de călătorii “în aşteptare”. Sunt atât de multe de văzut, de făcut, de trăit în Japonia încât nici măcar nu aş putea să stabilesc care dintre ele sunt prioritare.

Vrei să mergi liniştit în vacanţă, alegi un circuit în Japonia cu Exact Travel Club

Tocmai pentru că sunt atâtea de experimentat şi o mulţime de oraşe de străbătut, cred că organizarea unei astfel de vacanţe ar trebui lăsată pe mâna specialiştilor. Iar cei de la Exact Travel Club te pot ajuta să ai parte de o adevărată aventură niponă.

De ce aș alege Exact Travel Club când vine vorba despre o excursie în Japonia

Pentru că îmi doresc o vacanță personalizată și atent planificată, din care să mă întorc pe deplin mulțumită, fericită, și cu cele mai frumoase amintiri. Cum ziceam, îmi doresc să vizitez Japonia în primul rând pentru gastronomia ei total diferită de cea europeană. Dar pentru mine este important nu doar să am ocazia să mănânc un sushi adevărat, ci şi să învăţ cum să-l pregătesc acasă. Asta înseamnă că, pentru mine, o vacanţă în Japonia nu ar fi ceea ce trebuie fără un curs de gătit. Iar pentru asta consider că aș avea nevoie de experiența celor de la Exact Travel Club. Doar cineva care știe “cu se mănâncă” Japonia ar putea să-mi asigure cea mai interesantă experiență de gătit.

Pentru că singurele cuvinte pe care le știu în japoneză sunt “arigato” și “konichiwa” (pe lângă denumirile preparatelor culinare), nici nu concep să bat drumul până în Japonia doar ca să mă trezesc că nu mă pot înțelege cu localnicii. Faptul că vacanțele nipone organizate de cei de la Exact Travel Club au un ghid vorbitor de limba japoneză, născut și crescut în Japonia, îmi oferă siguranța că voi avea parte de o experiență autentică.

Nu aș vrea să credeți că aș fi capabilă să mă deplasez tocmai până în Țara Soarelui Răsare doar pentru mâncare. Sunt fascinată de Japonia datorită mixului de tradițional și inovație pe care îl găsești la orice pas. Astăzi ești impresionat de clădiri futuriste în Tokyo, iar trei zile mai târziu te plimbi pe străzile din Kyoto alături de frumoasele gheișe, ori vizitezi Palatul Nijo-jo. 

Bineînțeles că nu aș rata cel mai frumos tablou de primăvară oferit de florile de cireș (sau sakura) în perioada festivalului cireșilor înfloriți. Iar Exact Travel Club are grijă să le ofere celor ca mine ceea ce își doresc, adică un circuit care să îmbine frumusețea florilor de cireș, luminile clădirilor moderne, solemnitatea altarelor și templelor shintoiste, impozanța muntelui Fuji, dar și aromele bucătăriei locale. Chiar și numai acesta este un motiv suficient pentru a-i alege atunci când vine vorba despre Japonia.

Când spui Japonia te gândești inevitabil și la Hiroshima, oraș ce are ca echivalent tragedia. Dar care astăzi este mai mult de atât, devenind un oraș frumos, care a renăscut în ciuda evenimentului din 1945. Totuși mai păstrează încă urmele acestuia în Muzeul și Parcul Memorial al Păcii. Apropo, în Japonia există nu mai puţin de 17 monumente ce fac parte din patrimoniul UNESCO şi fiecare dintre acestea merită să fie vizitate măcar o dată în această viaţă.

Şi după ce v-am povestit de ce aş vrea EU să merg tocmai până în Japonia, trebuie să vă spun şi varianta soţului meu. Ei bine, ce bărbat nu ar vrea să ajungă în ţara care a inventat Toyota, Playstation-ul şi navigaţia prin satelit (pentru asta recunosc că şi eu le foarte mulţumesc)? În timp ce eu sunt atrasă de partea gastronomică, de arhitectura şi tradiţiile nipone, jumătatea masculină a cuplului afirmă că Japonia este țara care asigură avansul tehnologic și reprezintă în același timp o fereastră spre viitor.

Japonia este țara în care trecutul, prezentul și viitorul se îmbină în mod perfect în arhitectură, gastronomie, vestimentație, viața de zi cu zi. Iar un astfel de loc merită vizitat măcar o dată în această viață.

*Acesta articol a fost scris pentru proba 15 a competiţiei SuperBlog 2018.

Fotografiile ilustrate în articol provin de pe www.extclub.ro şi www.pixabay.com

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment