Aperitive, Fel principal, Vegan

Hummus cu roşii uscate

hummus

Sunt deja ani buni de când am gustat pentru prima dată un hummus şi, deşi prima experienţă nu a fost tocmai memorabilă, nu am renunţat uşor. Mi-am spus că trebuie să fie un motiv pentru care se face atât de multă vâlvă în jurul acestei rude a fasolei bătute, atât de cunoscută şi îndrăgită pe la noi.

Treptat am ajuns să înlocuiesc fasolea bătută cu hummus-ul din simplul motiv că există atât de multe posibilităţi şi combinaţii când vine vorba despre hummus – cu busuioc, cu mentă, cu ardei copţi, iar de data aceasta hummus cu roşii uscate.

Hummus-ul este perfect pentru vegani, în perioadele de post, la o mică reuniune cu prietenii (servit alături de bastonaşe de legume crude şi lipii de casă), ca mic-dejun, prânz ori cină.

Varianta mea preferată trebuie să fie cea cu ardei copţi – asta pentru că iubesc orice preparat cu ardei copţi, dar după ce am încercat o porţie de hummus cu roşii uscate, mi-am dat seama că primul loc în top poate fi ocupat de ambele rețete. Sau poate chiar de trei, vă anunț pe măsură ce mai încerc ceva nou.

Ingrediente hummus cu roșii uscate

 • 200 gr năut uscat
 • 6 roșii uscate
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 2 linguri tahini
 • 3 grăunțe de usturoi
 • zeama de la jumătate de lămâie
 • jumătate de linguriță chimion măcinat
 • sare, piper

Mod de preparare hummus cu roșii uscate

 1. Năutul pune la hidratat peste noapte într-o cantitate suficientă de apă – 1-1.5 litri apă.
 2. Se scurge năutul de apa în care a stat peste noapte apoi se pune la fiert în 1-1.5 litri apă. Se fierbe la foc mic până când se înmoaie cât să poată fi strivit ușor între degete.
 3. Se pun în paharul unui blender năutul fiert și scurs de apă (opriți o cană din apa în care a fiert pentru a subția la sfârșit hummus-ul), roșiile uscate, uleiul de măsline, tahini-ul, zeama de lămâie, usturoiul, chimionul, sare și piper după gust.
 4. Pasați bine ingredientele, adăugând treptat câte puțin din apa în care a fiert năutul, până când obțineți o pastă fină.
 5. Gustați și potriviți de sare și piper. Puteți chiar să mai adăugați zeamă de lămâie sau chimion, în funcție de preferințe.
 6. De asemenea, puteți ajusta consistența hummus-ului folosind mai multă sau mai puțină apă. Important este să încorporați apa și/sau condimentele treptat, gustând pe parcurs.
 7. Când ați terminat, transferați hummus-ul într-un bol sau o caserolă și depozitați-l la frigider.

Puteți să serviți acest hummus cu roșii uscate alături de felii sau bastonașe de legume crude (castravete, ardei gras, tije de țelină apio, morcovi, gulie), pâine prăjită sau lipii.

Să aveți spor și poftă!

hummus
0 Comments

lacrimioara