Aluaturi, Deserturi

Gogoşi pufoase cu scorţişoară

gogosi

Nu cred să existe om pe lumea aceasta care să spună că nu-i plac gogoşile. Şi dacă există, nu vreau să ştiu 😀 eu adooooor gogoşile de toate felurile. Dar cel mai mult şi cel mai mult îmi plac cele grase, pufoase şi cu mult zahăr pudră.

Da, îmi plac şi gogoşile acelea goale la interior, dar 2-3 gogoşi pufoase şi puţin gem – de caise, dacă se poate – mi-ar face ziua mai bună în orice situaţie.

Dacă sunteţi în căutarea reţetei perfecte pentru super gogoşi pufoase, aţi nimerit unde trebuie. Căutarea a luat sfârşit. Poftiţi de încercaţi! Cu plăcere 😀

Gogoşi pufoase cu scorţişoară

Course: Desert
Keyword: gogosi

Ingredients

  • 450 gr făină albă
  • 225 ml lapte
  • 50 gr zahăr
  • 1 buc ou
  • 25 gr unt moale
  • 1 lingură extract de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie netratată
  • un praf sare
  • 1 pliculeţ drojdie uscată
  • 100 gr zahăr pudră
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 500 ml ulei de floarea soarelui

Pregătirea aluatului

  1. Laptele se încălzeşte puţin (cât să puteţi ţine degetul în el, dacă este prea cald va “omorî” drojdia).
  2. Amestecaţi laptele cu cele 50 gr de zahăr, extractul de vanilie şi oul. Presăraţi jumătate de linguriţă peste şi lăsaţi deoparte câteva minute.
  3. Între timp, cerneţi făina într-un bol mare şi amestecaţi-o cu sarea şi coaja de lămâie.
  4. Adăugaţi amestecul de lapte, drojdie, zahăr şi ou (în momentul în care se formează o spumă la suprafaţa lui) peste făină. Tot acum puneţi şi untul moale.
  5. Frământaţi aluatul pentru 5 minute, până când devine neted şi elastic.
  6. Acoperiţi cu un prosop curat (sau cu folie alimentară) şi lăsaţi aluatul să crească pentru cel puţin o oră sau până când îşi dublează volumul.

Modelarea gogoşilor

  1. După ce a dospit, scoateți aluatul pe masă presărată cu foarte puțină făină.
  2. Împărțiți aluatul în 16 bucăți egale (ar trebui să aibă aproximativ 50 gr fiecare bucată) și modelați bile din acestea.
  3. Puneți cele 16 bile de aluat într-o tavă, pe hârtie de copt. Acoperiți din nou cu un prosop sau folie alimentară și lăsați la dospit încă 30 de minute.

Prăjire

  1. Puneți uleiul într-o tigaie, la foc mediu, iar atunci când s-a încins, prăjiți pe rând gogoșile (fără a aglomera tigaia), pe ambele părți, până când s-au rumenit.
  2. Scoateți gogoșile pe o farfurie, pe șervețele.
  3. Într-un bol mic amestecați zahărul pudră cu scorțișoara.
  4. Treceți fiecare gogoașă prin zahărul cu scorțișoară și așezați-le pe un platou.

Nu cred că mai are rost să vă spun că aceste gogoși pufoase se devorează calde, cu sau fără gem, nutella sau ce vă mai poate trece prin cap. Poate chiar și un pahar de lapte cald cu miere și scorțișoară. Să aveți spor și poftă!

gogosi
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*