Deserturi

Fursecuri fragede cu unt

Una dintre marile mele plăceri vinovate sunt şi vor rămâne mereu fursecurile cu unt. Mereu am prin casă (în rezerva personală, departe de micile mânuţe ale celor doi pitici) cel puţin o cutie de astfel de fursecuri. Asta pentru că nu am mereu timp să le fac eu, oricât de tare mi-aş dori.

În weekend mi-am făcut totuşi loc în program pentru a pregăti o porţie zdravănă de fursecuri fragede cu unt şi vanilie. Vă spun, nu se compară fursecurile acelea cu forme perfecte şi frumos ambalate cu cele pregătite în casă. Au ieşit atât de fragede, cu o super aromă de vanilie, nici prea dulci, nici prea.. ne-dulci. Perfecte!

Recomandarea mea este să faceţi porţie dublă şi să le depozitaţi într-un recipient închis. Le puteţi păstra astfel pentru o săptămână, dacă nu le daţi gata până atunci.

Iar de data asta m-a lăsat inima să împart câteva fursecuri fragede cu unt cu toată familia. De fapt, am vrut să le arăt încă o dată că deserturile pregătite în casă sunt net superioare celor pe care le găsim gata ambalate.

Timpul de pregătire este foarte scurt, mai mult durează să le şpriţaţi (dacă aveţi nenorocul să găsiţi presa stricată, încă nu mi-am explicat cum s-a întâmplat asta) şi să aşteptaţi să se coacă. Dar tot procesul este foarte simplu şi merită pe deplin.

Ingredientele pentru această reţetă de fursecuri fragede cu unt sunt, cu siguranţă, la îndemâna oricui (doar unt, făină, un ou, extract de vanilie, zahăr şi un praf de sare). Doar în ceea ce priveşte ustensilele aţi putea întâmpina dificultăţi – este nevoie de un poş rezistent (aluatul este dens) sau de o presă pentru fursecuri.

Dacă nu aveţi la îndemână nici poş, nici presă, vă recomand să încercaţi aceste fursecuri pufoase cu portocale. Sau poate că biscuiţii spiralaţi vă sunt mai mult pe plac.

fursecuri cu unt

Fursecuri fragede cu unt

 • 225 gr unt (82% grăsime Koliba)
 • 100 gr zahăr
 • un praf de sare
 • 2 linguriţe extract de vanilie
 • 1 ou mare
 • 275 gr făină albă

Opţional – pentru decorat

 • 150 gr ciocolată
 • 2 linguri migdale măcinate sau nucă de cocos
 1. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade.

 2. Untul (la temperatura camerei) se mixează cu zahărul până când obţineţi o cremă fină.

 3. Într-un bol se pune oul şi se bate puţin cu o furculiţă. Apoi se adaugă treptat peste crema de unt, mixând până când este încorporat în totalitate. Chiar dacă vi se pare că s-a tăiat compoziţia, nu este o problemă.

 4. Adăugaţi şi extractul de vanilie şi mixaţi câteva secunde.

 5. Cerneţi împreună făina şi sarea.

 6. Puneţi făina peste compoziţia de unt şi ou, în 4 tranşe. Mixaţi foarte bine după fiecare tranşă de făină adăugată. Veţi obţine un aluat gros, dar care nu poate fi modelat cu mâna.

 7. Folosind o presă pentru fursecuri sau un poş, şpriţaţi fursecurile direct în tavă. Nu este nevoie să folosiţi hârtie de copt, fursecurile au mult unt în compoziţie, aşa că se vor dezlipi uşor de pe tavă după coacere.

 8. Se coc fursecurile pentru 10-11 minute la 180 de grade.

 9. Când sunt gata, folosiţi o spatulă pentru a le transfera pe un platou. Lăsaţi-le să se răcească complet înainte de a le servi.

Decorare fursecuri cu unt

 1. Dacă vreţi nişte fursecuri cu adevărat arătoase, puteţi să le decoraţi folosind ciocolată topită şi migdale măcinate ori nucă de cocos. Eu am decorat doar câteva dintre ele pentru că le-am preferat simple.

 2. Topiţi ciocolata într-un bol la bain marie. Amestecaţi până când ciocolata este topită complet şi foarte fină.

 3. Opriţi focul şi, lăsând bolul cu ciocolată pe baia de aburi, înmuiaţi fiecare fursec pe jumătate în ciocolata topită.

 4. Aşezaţi fursecurile pe o hârtie de copt şi presăraţi migdalele măcinate sau nuca de cocos peste partea cu ciocolată. Când ciocolata s-a răcit complet şi s-a întărit, aşezaţi fursecurile pe un platou.

* pentru această reţetă este important să folosiţi un unt bun, cu minim 82% grăsime.

* fursecurile pot fi păstrate pentru o săptămână într-o cutie sau o caserolă închisă.

* dacă preferaţi deserturile mai puţin dulci, puteţi reduce cantitatea de zahăr la 75 de grame.

* folosiţi un extract de vanilie de calitate pentru a obţine un gust mai pronunţat de vanilie.

* din cantităţile enumerate am obţinut 3 tăvi mari de fursecuri.

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment