Fel principal

Friptură de porc cu ţelină

porc cu telina

În cele mai multe zile îmi place să îmi planific din timp meniul aşa că acum câteva zile mi-am pus în cap să pregătesc o reţetă a lui Jamie Oliver care mi-a atras atenţia – Vită în sos Bloody Mary (mai mult bloody, mai puţin mary, pentru că am ales să nu folosesc alcool).

Întâmplarea a făcut să încurc puţin lucrurile – carnea pe care am scos-o din congelator era de porc, nu de vită. Am observat abia dimineaţa, când deja era prea târziu. Totuşi, am rămas la reţeta aleasă iniţial şi bine am făcut. A ieşit o friptură de porc fragedă, iar sosul a fost nemaipomenit (oare v-am mai spus cât iubesc reţetele lui Jamie Oliver?!).

Până şi soţul a fost impresionat de această friptură de porc cu ţelină, cred că a fost prima dată când l-am auzit că preferă ţelina în defavoarea cartofilor. Şi asta spune multe despre cât de bună a fost.

Timpul de pregătire este de numai 20 de minute. Odată ajunsă în cuptor, vă vedeţi de treabă şi 4 ore mai târziu aveţi cea mai super fragedă şi plină de arome friptură.

Ingrediente friptură de porc cu ţelină

  • o bucată de pulpă de porc de aprox 800 gr
  • 1 ţelină mare
  • 3 cepe roşii
  • 700 ml bulion
  • 1 lămâie
  • 2 linguri sos Worchestershire
  • 3 frunze de dafin
  • sare şi piper
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 500 ml apă rece
  • o legătură de pătrunjel
porc cu telina

Mod de preparare friptură de porc cu ţelină

  1. Carnea se şterge uşor cu un prosop de hârtie şi se asezonează cu sare şi piper.
  2. Într-o cratiţă se încinge uleiul de măsline şi se rumeneşte carnea la foc mare, pe toate părţile.
  3. Se curăţă ţelina şi se taie în cuburi mari.
  4. Ceapa se curăţă şi se taie în sferturi.
  5. După ce aţi rumenit carnea, adăugaţi legumele şi daţi focul mic.
  6. Căliţi şi legumele preţ de 5 minute, amestecând din când în când.
  7. Între timp, pregătiţi sosul. Într-un bol amestecaţi zeama de la o lămâie, bulionul, sosul Worcheshire, apa şi jumătate de linguriţă de sare.
  8. Adăugaţi sosul în cratiţă împreună cu frunzele de dafin, lăsaţi să dea în clocot şi apoi acoperiţi cu hârtie de copt (pe care aţi udat-o şi stors-o bine) – aceasta trebuie pusă la suprafaţa sosului, nu în loc de capac.
  9. Acoperiţi cratiţa cu un capac sau cu folie de aluminiu.
  10. Se lasă apoi să se gătească la foc mic, în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, pentru cel puţin 3 ore.
  11. Carnea se va găti lent şi va fi foarte fragedă şi va prelua toate aromele sosului şi legumelor.
  12. Ţelina va fi moale dar îşi păstrează forma.
  13. Friptura de porc cu ţelină se desface cu ajutorul a două furculiţe (este atât de moale încât nu aveţi nevoie de cuţit). Presăraţi pătrunjelul verde tocat mărunt.
  14. Se serveşte împreună cu un piure cremos de cartofi sau doar alături de o salată verde.

Să aveţi spor şi poftă!

porc cu telina
0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*