Aluaturi

Focaccia

De-a lungul timpului am încercat fel și fel de variante de focaccia și am ajuns la concluzia că, la fel ca orice lucru în viață, mai simplu înseamnă mai bun. Simplă, rapidă, aromată, crocantă și în același timp pufoasă. Nu mai vorbesc de mirosul de pâine caldă, proaspătă. Și să fi vrut, nu aș fi putut să mă abțin 🙂

Ingrediente pentru o focaccia cu diametrul de 24 cm

250 gr făină

jumătate de pliculeț de drojdie uscată (3,5 gr)

1 linguriță de zahăr

un praf de sare

2 linguri ulei de măsline

apă călduță

1 linguriță rozmarin uscat (tare mi-ar fi plăcut să am rozmarin verde)

puțină sare de mare grunjoasă

Preparare focaccia

  1. Am amestecat făina, drojdia, zahărul și sarea într-un bol. Am adăugat uleiul de  măsline și am amestecat folosind o furculiță.
  2. Am adăugat treptat apă călduță și am amestecat tot cu furculița. Când aluatul a început să se lege, am renunțat la furculiță, am scos aluatul pe o planșetă și am frământat cu mâinile câteva minute.
  3. Aluatul trebuie să fie elastic și neted. Vă dați seama că este frământat exact atât cât trebuie dacă atunci când apăsați cu degetul, acesta își revine la forma inițială.
  4. Am pus aluatul înapoi în bol, l-am acoperit și l-am lăsat la dospit într-un loc călduț, ferit de curent.
  5. După 45 de min (este suficient o jumătate de oră, dar eu m-am mai ocupat și de altceva între timp), am scos aluatul din nou pe planșeta de lucru și l-am întins cu sucitorul, formând o pâinică rotundă, cu diametrul de 24 cm. Am crestat ușor suprafața aluatului, obținând mici romburi. Am stropit cu puțin ulei de măsline și am presărat sare de mare și rozmarinul.
  6. Am setat cuptorul la 220 de grade și l-am lăsat să se încălzească 5 minute, timp în care focaccia s-a odihnit și a mai crescut puțin.
  7. Am copt focaccia la 220 de grade până când s-a rumenit frumos – din păcate, nu am fost cu ochii pe ceas.

A ieșit o minunăție de focaccia pe care am mâncat-o repede, repede că nici nu a apucat să se răcească.

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment