Fel principal, Peste si fructe de mare

Dorada la cuptor cu sparanghel tras în unt

Uneori am impresia că în altă viaţă am fost pescar (sau soţie de pescar). Ador să mănânc peşte, iar copiii mei îmi calcă şi ei pe urme. Dacă îl întreb pe R. ce vrea să mănânce, răspunsul lui are trei variante: peşte, paste sau ceva dulce.

În ultima perioadă peştele a fost tot mai prezent la masa noastră de prânz din mai multe motive: R. cere în fiecare zi peşte, este preferatul micuţei E. (o mofturoasă şi jumătate, de altfel), iar noi ne dăm silinţa să mâncăm cât mai echilibrat şi sănătos.

Îmi aduc aminte cum acum 3 ani eram convinşi că somonul este cel mai bun peşte de pe faţa pământului, apoi şalăul, apoi păstrăvul, apoi chefalul, iar acum oscilăm între biban de mare şi dorada (să fim şi noi în trend, nu?).

Dacă nu ați încercat până acum bibanul de mare, va recomand o rețetă grozavă a lui Jamie Oliver – biban de mare în stil asiatic

Recunosc, îmi place atât de mult dorada şi datorită faptul că are nevoie de atât de puţin pentru a fi de-a dreptul un peşte gustos. Pentru micuţa E. îl gătesc simplu, fără urmă de condiment şi mi se pare perfect aşa cum este.

Totuşi, pentru partea masculină a familiei am nevoie de ceva mai mult. Ba un strop de sare, ba o picătură de lămâie şi clar nişte usturoi. Soţul şi-a manifestat dorinţa ca de acum încolo dorada să fie bine unsă cu un amestec de ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămâie şi usturoi. Păi cum să refuz eu aşa dorinţă?

În schimb, el a acceptat să înlocuiesc garnitura de cartofi natur (musai cu unt mult) cu sparanghel (şi el tot cu unt, dar nu chiar aşa de mult). 

Reţeta este pe cât de simplă pe atât de uber-delicioasă. Bine, nu e chiar o reţetă în sine, dar am simţit totuşi nevoia să vă povestesc şi vouă despre ea, în speranţa că o veţi încerca.

Ingrediente dorada la cuptor cu sparanghel tras în unt
 • 4 bucăți dorada (aprox 400 gr fiecare)
 • 2 grăunțe de usturoi
 • coaja rasă de la o lămâie
 • sucul de la jumătate de lămâie
 • o linguriță sare
 • jumătate de linguriță piper
 • 2 linguri ulei de măsline
 • o legătură sparanghel
 • o lingură de unt
 • sare, piper
Mod de preparare dorada la cuptor cu sparanghel tras în unt
 1. Peştele se curăţă de măruntaie (asta dacă nu aveţi noroc să luaţi peşte eviscerat) şi solzi, se spală şi se şterge uşor cu un prosop de hârtie.
 2. Se crestează peştii pe ambele părţi (4-5 tăieturi sunt suficiente).
 3. Într-un bol se amestecă uleiul de măsline, usturoiul pisat, coaja de lămâie, sucul de lămâie, sarea şi piperul.
 4. Se ung peştii cu amestecul de mai sus, atât la interior, cât şi la exterior.
 5. Se pun în tavă şi se lasă 10-15 minute la marinat.
 6. Între timp, se preîncălzeşte cuptorul la 220 de grade.
 7. Peştele se găteşte pentru 25-30 de minute la 220 de grade, timp în care se va rumeni puţin, iar carnea peştelui va rămâne suculentă.
 8. Cât despre sparanghel, este suficient să îi rupeţi parte lemnoasă, îl aruncaţi într-o oală cu apă clocotită (în care aţi pus şi puţină sare), fierbeţi 5 minute şi apoi îl scoateţi într-un bol cu apă foarte rece.
 9. Topiţi o lingură de unt într-o tigaie, scurgeţi bine sparanghelul şi îl căliţi pentru un singur minut.
 10. La sfârşit asezonaţi cu sare şi piper.
 11. Scoateţi dorada pe un platou şi aşezaţi lângă ea sparanghelul tras în unt şi câteva felii de lămâie.

Să aveţi spor şi poftă!

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment