Nu aş fi crezut că o să pot spune asta vreodată, dar cred că m-am îndrăgostit iremediabil de… cuşcuş. Deşi până acum l-am folosit doar simplu, lângă preparate cu mult sos sau în brioşe sărate, de data aceasta am găsit varianta perfectă pentru un cuşcuş potrivit nu doar lângă o friptură, ci şi ca aperitiv ori salată caldă.
Chiar dacă îl pregătisem pentru a însoţi o pulpă de miel la cuptor, cuşcuşul meu cu legume, stafide şi muguri de pin a fost de fapt vedeta mesei. Ceva dulce, ceva sărat, ceva crocant şi perfect granisit cu mărar şi mentă din belşug. O nebunie de arome într-o reţetă pe cât de simplă, pe atât de mind blowing.
Ingrediente cuşcuş cu legume şi muguri de pin
1 cană cuşcuş
2 căni şi jumătate supă de legume/pui sau apă
o ceapă medie
2 grăunţe de usturoi
jumătate de dovlecel
jumătate de ardei roşu
o mână de stafide aurii
2 linguri muguri de pin
o legătură mărar proaspăt
o mână mentă proaspătă
2 linguri ulei de măsline
sare şi piper
Mod de preparare cuşcuş cu legume şi muguri de pin
- Se încinge bine o tigaie şi se rumenesc foarte puţin mugurii de pin (fără ulei), preţ de un minut, amestecând continuu.
- Se scot mugurii de pin pe o farfurie şi se foloseşte aceeaşi tigaie pentru a găti legumele.
- Ceapa se toacă mărunt, la fel şi usturoiul.
- Dovlecelul şi ardeiul se taie în cubuleţe.
- Se pune uleiul de măsline în tigaie şi când s-a încins, se călesc ceapa şi usturoiul. Când acestea devin translucide, se adaugă dovlecelul, ardeiul şi stafidele.
- Se acoperă cu un capac şi se lasă 3-4 minute la foc mic.
- La sfârşit, se adaugă mugurii de pin, mărarul şi menta tocate mărunt, păstrând o parte pentru a garnisi la sfârşit.
- Într-un bol, se pun cuşcuşul şi supa de legume/pui sau apa clocotită, se acoperă cu un capac sau o farfurie şi se lasă aşa pentru a se hidrata cuşcuşul.
- Când cuşcuşul a absorbit tot lichidul, se amestecă uşor cu o furculiţă.
- Apoi, se răstoarnă legumele trase la tigaie peste cuşcuş şi se amestecă.
- Se presară mărarul şi menta păstrate.
Se serveşte cald sau rece, ca aperitiv, salată sau garnitură.
Să aveţi spor şi poftă!