SuperBlog

Cum se vede un halat alb prin ochii unui copil?

Atunci când auzim cuvântul halat gândul ne zboară automat la spitale/clinici şi personal medical (fie că vorbim de doctor sau asistent). Iar pentru mulţi dintre noi a “merge la doctor” este echivalent cu a fi bolnav, a avea o suferinţă fizică sau chiar psihică.

Ceea ce nu realizăm este că doctorul nu ar trebui să fie un fel de bau-bau în halat alb, sobru şi care vorbeşte într-o limbă necunoscută oamenilor de rând. Primul lucru pe care îl remarcăm atunci când intrăm în cabinetul unui doctor este ţinuta lui şi expresia feţei. Un halat alb şi o mutră acră sunt suficiente să sperie un adult.

Ei bine, gândiţi-vă acum la un copil de 2-3 ani, pe care deja îl doare ceva (gâtul, urechile, burtica, alegeţi voi). Au trecut deja aproape două ore de când îşi aşteaptă, împreună cu mama lui, rândul să intre în cabinetul doctorului. Cabinet din care iese la fiecare 20-30 de minute un copil cu ochii înlăcrimaţi, strâns agăţat de gâtul mamei.

El, omuleţul de 90 de cm şi 12 kg, se simte apăsat de zarva din spital, de asistentele care aleargă de colo-colo în uniformele lor imaculate, de mirosul de medicamente, de gândul că urmează să intre şi el în acel cabinet.

Din cabinet iese ultimul pacient şi mama îi spune micuţului că este rândul lor. Intră cu paşi nehotărâţi şi se opreşte în faţa biroului, privind la vârful pantofilor lui. Într-un final îndrăzneşte să ridice privirea spre omul de la birou şi începe să plângă. Toată consultaţia se desfăşoară printre lacrimi şi suspine, deşi medicul îşi dă toată silinţa să facă experienţa suportabilă. Dar e prea târziu.

De ce e prea târziu? Pentru că atunci când şi-a ridicat privirea de la vârful pantofilor, omuleţul acela de 90 de cm şi 12 kg a văzut o doamnă încruntată, îmbrăcată într-un halat de un alb orbitor, cu un stetoscop atârnat de gât. Iar pentru el asta înseamnă că este ceva în neregulă, este ca un semnal de alarmă. 

Cum ar fi sunat povestea dacă micuţul deja îndurerat şi înspăimântat ar fi găsit în cabinet un doctor cu o faţă zâmbitoare, îmbrăcat într-o bluză imprimată cu fluturaşi, iar stetoscopul ar fi fost pus într-un sertar, departe de privirile copilaşului? Cu siguranţă nu aşa.

Un copil este mult mai impresionabil decât un adult, asta este clar. Tocmai din acest motiv consider că este important ca medicii pediatri, dar şi asistentele care lucrează în pediatrie, să poarte halate medicale colorate ori bluze medicale cu imprimeuri haioase, ajutându-i astfel pe cei mici să suporte mai uşor primul contact cu ei.

Având doi copii mici, ajungem uneori la medic. Le-am urmărit reacţia celor mici atunci când intră pentru prima dată în cabinetul unui doctor nou şi am observat cât de mult contează pentru ei (cred că acest lucru se aplică şi în cazul multor adulţi) ţinuta, expresia facială şi tonul acestuia. De primul contact depinde modul în care va decurge toată consultaţia.

Iar atunci când ai posibilitatea să găseşti atât de multe modele potrivite într-un magazin online de costume medicale şi echipamente de lucru, ” the sky’s the limit”. Cu cât mai haioase, cu atât mai bine. 

Noi avem norocul de a fi ajuns la medic doar pentru afecţiuni uşoare (nelipsitele viroze, o otită, o arcadă spartă, the usual), dar sunt copii care au nevoie de doctori ca de aer. Şi dacă asta este una dintre modalităţile de a le face vizitele mai uşoare, mai suportabile, cred că este mai mult decât rezonabil să avem această așteptare de la personalul medical.

*Acest articol a fost scris pentru proba 16 a competiției SuperBlog 2018.

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment