Garnituri, Salate, Vegan

Cum fierbem corect quinoa?

quinoa

Ce este quinoa?

Quinoa este o pseudocereală, bogată în antioxidanţi şi proteine, dar şi fibre (100 gr de quinoa conţin 14.1 gr proteine şi 7 gr fibre), fiind astfel o sursă de proteine de natură vegetală, dar şi de potasiu, fier, magneziu şi vitamina E. Pe lângă acestea, trebuie să ştiţi că nu conţine gluten, ceea ce o face o alegere potrivită pentru cei cu intoleranţă la gluten.

Toate aceste beneficii încadrează quinoa în categoria superalimentelor, şi pe bună dreptate. Incluzând această pseudo-cereală în alimentaţie, veţi reuşi să aduceţi un aport semnificativ de fibre, vitamine şi minerale.

Cum se fierbe corect quinoa?

Pe cât de complicat pare numele acestei pseudocereale, pe atât de uşor se găteşte. Trebuie să ţineţi cont de câteva gramaje şi indicaţii pentru a obţine de fiecare dată quinoa pufoasă şi gustoasă, gătită perfect.

Este foarte important ca înainte de a fierbe quinoa, să o clătiţi temeinic cu apă rece. Puneţi quinoa într-o sită deasă şi clătiţi-o cu apă rece din abundenţă. Astfel veţi îndepărta saponina, subustanţă responsabilă pentru gustul amar al boabelor de quinoa.  

Apoi puneţi quinoa într-o crăticioară şi acoperiţi-o cu apă rece (la o măsură de quinoa folosiţi două măsuri de apă) şi adăugaţi un praf de sare. Dacă o fierbeţi pentru un preparat dulce, puteţi adăuga şi un baton de scorţişoară, coajă de lămâie ori câteva cuişoare.

Lăsaţi să dea în clocot, reduceţi focul la minim şi acoperiţi cu un capac. Gătiţi astfel timp de 12-13 minute sau până când absoarbe aproape în totalitate lichidul. Opriţi focul şi lăsaţi quinoa acoperită încă 10 minute.

La sfârşit, amestecaţi uşor cu o furculiţă. Tocmai aţi obţinut quinoa perfectă, gata pentru a fi transformată într-o salată, să o adăugaţi într-o supă cremă sau chiar potrivită pentru un desert. Ori puneţi doar puţină sare, un strop de ulei de măsline şi aveţi o garnitură rapidă.

quinoa
0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment