SuperBlog

Cu frigul nu-i de joacă

Un singur lucru despre vremea rece: îl scoate la iveală pe statisticianul din fiecare dintre noi

Paul Theroux

Statistica spune că omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Ah, stai! Ăsta era un proverb, nu? Nici nu mai contează, important este mesajul. 

Cum care mesaj? Dacă eşti om harnic, nu aştepţi să dea gerul bobotezei peste tine şi apoi să te lamentezi că “uite, domne’, am plătit ‘ţşpe sute de lei la gaz! Faliment scrie pe mine. Nici nu mai dau drumul la căldură, mai bine mai scot o pilotă de la naftalină”.

Apoi vine nevasta şi te ia la rost că s-au îmbolnăvit copiii şi a dat pe medicamente şi ultimul leu pe care îl pusese deoparte pentru perechea aia nouă de ghete. Cum ar veni, te-ai ars!

Şi ce faci tu, om gospodar, să nu ajungi în situaţia asta? Tu ştii că, fie ce-o fi, de iarnă nu scapi, la fel cum nu scapi nici de gura nevestei. Deci mai bine previi decât să tratezi, după următoarea reţetă:

  • pui mâna şi îţi izolezi bine (da’ bine de tot) casa cu polistiren expandat. Dacă vrei să te aventurezi, poţi să foloseşti vată bazaltică. Tot acolo ajungi când vine vorba despre eficienţă.  Dar vezi să nu te zgârceşti, izolezi pereţi, acoperiş, podea. Cam tot aşa cum îmbracă zăpada tot ce prinde în cale când bate viforul, aşa să îmbraci şi tu casa.
  • nu alegi tâmplăria casei tot aşa cum îţi alegi şosetele. Adică, prima care îţi iese în cale, pe aia o cumperi. Cauţi una care să aibă 3 foi de geam, chiar şi mai multe de atât. The more, the merrier! 

Boooon! Ai făcut asta, dar vrei să fii sigur că nu te trezeşti de Crăciun că şuieră vântul prin casă şi în loc să primeşti sub brad un cadou, primeşti flori de gheaţă pe geamuri şi ţurţuri pe ramurile brăduţului. Până la urmă, iarna este sezonul în care oamenii încearcă să păstreze în casă aceeaşi căldură ca vara, când se plâng de căldură. 

Dacă vrei să ştii cu certitudine că munca ta nu a fost în zadar apelezi la specialişti, pe numele lor auditori energetici, care îţi pot face un audit energetic. Ei îţi vor spune dacă ai făcut treabă bună, iar în caz contrar îţi dau şi soluţii la problemele pe care le are casa ta. 

Iar pentru asta vine auditorul în căsuţa ta (pe care tu crezi şi speri că ai pregătit-o aşa cum se cuvine pentru vremuri grele), analizează cum a fost izolată termic, ce tip de tâmplărie are, ce surse de energie termică există şi pe baza acestora îţi spune în ce clasa energetică se încadrează casa, unde e loc de îmbunătăţiri, dar îţi calculează şi un cost aproximativ pentru reabilitarea/modernizarea termică.

Să zicem că după toată munca asta dă norocul peste tine şi te anunţă soţia că familia voastră deja numeroasă se va… extinde. Şi uite aşa luaţi hotărârea să schimbaţi casa voastră cu trei camere cu una ceva mai pe măsura familiei.

Uite aici te ajută din nou auditul de care îţi ziceam mai devreme. La pachet cu el vine şi un certificat energetic, fără de care nu ai putea să-ţi vinzi casa. 

Vine iarna, bine-mi pare,

Am căldură fără soare

Casa mea e cea mai tare

De astăzi certificat ea are!

Ai vândut căsuţa ta cu auditul făcut şi o iei de la capăt. Casă nouă, o izolezi temeinic, îi pui şi cea mai bună tâmplărie, ba chiar iei şi nişte panouri solare care să ajute puţin la încălzire când e soare şi frumos afară.

Dar tu, om gospodar, nu te culci pe o ureche. Suni iar specialiştii şi o iei de la capăt cu auditul. Cine ştie ce idei îi mai vin nevestii, doar ştii bine că hotărârile femeii și vântul de iarnă se schimbă des, mai bine să fii pregătit în cazul în care trebuie să vinzi şi casa aceasta.

*Acest articol a fost scris pentru proba 13 din competiţia SuperBlog 2018.

Toate fotografiile folosite provin de pe www.certificat-rapid.ro

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment