Deserturi

Cozonac cu nucă

Deşi nu am fost niciodată un mare fan cozonac, nu îmi imaginez sărbătorile fără o felie de cozonac de casă. Dacă până acum câţiva ani mă mulţumeam cu orice fel de cozonac, de casă sau cumpărat, astăzi sunt mai selectivă şi am ales să mănânc doar ceea ce-mi place cu adevărat, chiar dacă asta înseamnă să fiu eu cea care îşi suflecă mânecile şi se apucă de treabă. După mai multe încercări, mai mult sau mai puţin eşuate, anul acest am ajuns la reţeta perfectă (după gustul nostru) de cozonac. Este pufos, aromat, plin de cremă de cacao cu nucă, rumen şi grăsun. Exact cum ne place. Vă invit să încercaţi şi voi reţeta mea şi, dacă doriţi, să-mi împărtăşiţi din reţetele voastre, dulci sau sărate, fără de care nici nu vă imaginaţi sărbatorile.

Ingrediente

Pentru aluat

400 gr făină albă

1 pliculeţ drojdie uscată

100 gr zahăr

100 gr unt (de preferat, 82% grăsime)

150 ml lapte

un praf de sare

2 ouă

1 lingură extract de vanilie

coaja rasă de la o portocală

puţin ulei pentru uns blatul de lucru

Pentru umplutură

200 gr nucă măcinată

100 ml lapte

1 lingură extract vanilie

4 linguri zahăr pudră

2 linguri cacao

Pentru uns

1 gălbenuş de ou

2 linguri lapte

puţin zahăr

 

Preparare aluat:

  1. Într-o crăticioară se pun untul, zahărul, extractul de vanilie, coaja de portocală şi laptele şi se încălzesc până când se topesc untul şi zahărul.
  2. Când compoziţia de mai sus s-a răcit puţin, cât să puteţi ţine degetul în ea, adăugaţi drojdia şi amestecaţi (este important să nu puneţi drojdia în lichid fierbinte pentru că aluatul nu va mai creşte).
  3. Lăsaţi deoparte câteva minute, cât să se activeze drojdia.
  4. Când drojdia a început să facă “spume”, adăugaţi ouăle şi amestecaţi cu un tel.
  5. Într-un castron încăpător, puneţi făina şi sarea.
  6. Turnaţi tot amestecul obţinut mai sus peste făină.
  7. Amestecaţi la început cu o lingură de lemn şi când aluatul începe să se lege, frământaţi cu mâinile. Dacă este prea lipicios, mai adăugaţi o lingură de făină şi puţin ulei.
  8. Ungeţi blatul de lucru cu ulei şi scoateţi aluatul din castron. Frământaţi până când aluatul este lucios şi elastic (cel puţin 5 minute), adăugând la nevoie câte puţin ulei.
  9. Ungeţi castronul cu ulei şi puneţi aluatul în el. Lăsaţi-l la dospit cel puţin o oră, într-un loc călduţ.

 

Preparare umplutură:

  1. Între timp vă ocupaţi de umplutură. Amestecaţi nuca măcinată, laptele rece, extractul de vanilie, zahărul pudră şi cacaoa într-un bol. Omogenizaţi bine compoziţia.

Când aluatul a crescut, scoteţi-l pe blatul de lucru uns  cu ulei şi întindeţi cu mâinile (aluatul este moale şi nu aveţi nevoie de un sucitor) într-o foaie de aproximativ 45×30 cm. Ungeţi foaia cu umplutura şi rulaţi strâns.

Cu grijă aşezaţi aluatul în forma pentru cozonac, tapetată cu hârtie de copt.

Lăsaţi cozonacul încă 30 de minute să crească frumos, timp în care pregătiţi cuptorul (la 200 grade, bine încins).

După cele 30 de minute, ungeţi cozonacul cu gălenuşul de ouă bătut cu puţin lapte şi apoi presăraţi puţin zahă.

Cozonacul se coace 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Trebuie să se rumenească pe toate prăţile şi să crească.

NOTĂ: Ingredientele de mai sus sunt pentru un singur cozonac de aproximativ 1100 gr. Multiplicaţi ingredientele în funcţie de câţi cozonaci doriţi să faceţi.

Poftă bună!

 

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment