Fel principal

Cotlet de porc la cuptor, fasole verde și cartofi cu ierburi aromatice


cotlet de porc

Mi se întâmplă foarte foarte rar să poftesc la carne de porc şi dacă totuşi ajung prin ştiu eu ce împrejurare să o gătesc, de cele mai mult ori aleg un cotlet de porc fără os. Chiar şi când vine vorba despre banalul grătar, prefere carnea de berbecuţ, peştele, puiul şi legumele. Pur şi simplu nu sunt de acord cu vorba aceea “cea mai bună legumă este porcul”. 

Acestea fiind zise, zilele trecute am simţit nevoia să mai schimb puţin meniul zilnic şi m-am “agăţat” de un 1 kg de cotlet de porc fără os. Am gătit-o simplu, cu multe ierburi aromatice şi am servit-o alături de cartofi şi fasole verde în unt. O nebunie de arome! Dulceaţa de ceapă roşie a fost bonus 🙂 şi declar că este noua mea dragoste culinară.

Ingrediente cotlet de porc la cuptor

  • 1 kg cotlet de porc fără os
  • 1 linguriță cimbru proaspăt
  • 8 frunze de salvie
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 grăunte de usturoi
  • 3 linguri untură de porc sau ulei de floarea soarelui

Ingrediente cartofi și fasole verde cu ierburi aromatice

  • 1 kg cartofi albi
  • 400 gr fasole verde congelată
  • 50 gr unt
  • 2 grăunțe de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • mix de ierburi aromatice verzi – busuioc, cimbru, pătrunjel și chives
cotlet de porc
Mod de preparare cotlet de porc la cuptor
  1. Se taie cotletul de porc în 8 felii de aceeași grosime. 
  2. Într-un mojar se pun salvia, cimbrul, sarea, piperul, uleiul de măsline și usturoiul. Se zdrobesc împreună până când se formează o pastă.
  3. Feliile de cotlet se ung cu această pastă pe ambele părți, apoi se lasă la marinat cel puțin 2 ore, la frigider.
  4. Se încinge untura sau uleiul de floarea soarelui într-o tigaie (ori într-o tavă) și se rumenesc cotletele la foc mare, pe ambele părți – aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
  5. Dacă ați folosit o tavă de la bun început, lăsați cotletele în această tavă, acoperiți cu o folie de aluminiu și introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
  6. Dacă aţi rumenit cotletele în tigaie, aşezaţi-le pe toate într-o tavă şi scurgeţi peste ele toată grăsimea rămasă în tigaie. Acoperiţi cu folie de aluminiu şi puneţi tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
  7. Coaceți timp de 45 minute (cotletele vor deveni foarte moi) acoperit cu folia de aluminiu.
Mod de preparare cartofi și fasole verde cu ierburi aromatice
  1. Se curăță cartofii și se taie în jumătăți sau sferturi (în funcție de mărime).
  2. Se pun cartofii într-o oală cu apă și o linguriță de sare și se fierb 15 minute. 
  3. Se adaugă și fasolea verde, se mai fierb împreună 2 minute și se oprește focul.
  4. Într-o tigaie încăpătoare se pun untul, uleiul și usturoiul feliat foarte fin.
  5. Când s-a topit untul, se adaugă fasolea verde și cartofii bine scurse de apă.
  6. Se călesc 2 minute, se presară ierburile aromatice tocate mărunt, piper proaspăt măcinat și se potrivesc de sare.

Pentru servire, se pun pe o farfurie 2 cotlete de porc, cartofi și fasole verde cu ierburi aromatice și o linguriță de dulceață de ceapă.

În acest moment, nu mi-aș putea imagina un prânz mai savuros și mai arătos. Cotlet de porc fraged și aromat, fasole verde și cartofi trași în unt, completați perfect de un mix de ierburi proaspete.

Să aveți spor și poftă!

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline