Aluaturi, Deserturi, Pentru copii, Vegan

Cornuleţe cu borş

cornuleţe cu borş

Chiar dacă noi nu ţinem post, reţeta aceasta de cornuleţe cu borş îmi este foarte utilă în ultima perioadă, de când am aflat că Puştiul are o uşoară alergie la proteinele din laptele de vacă. Şi cum celălalt “copil” al familiei (a se citi soţul) nu prea agreează laptele de capră sau orice formă de lapte vegetal, prefer să caut variante de dulce fără lapte. Iar cel mai mare avantaj în cazul acestor cornuleţe este că au în compoziţie foarte puţin zahăr (desigur, depinde cu ce le umpleţi), iar porţia celui mic nu primeşte “baia” de zahăr pudră de la final. Aşa că toată lumea iese în câştig: eu nu muncesc prea mult, Puştiul primeşte dulce cu foarte puţin zahăr şi fără lapte, soţul primeşte dulce simplu şi tradiţional (exact cum îi place).

 

Ingrediente cornuleţe cu borş (48 bucăţi)

450 gr făină albă

1 pliculeţ drojdie uscată – 7 gr

1 lingură zahăr

50 ml apă călduţă

150 ml borş

150 ml ulei de floarea soarelui

 1 praf de sare

arome – coajă de lămâie, o lingură extract de vanilie sau orice altceva aveţi în casă

pentru umplutură aveţi nevoie de magiun sau orice alt gem vreţi, nucă măcinată amestecată cu gem sau magiun, rahat, chiar şi nutella.

zahăr pudră

 

Mod de preparare cornuleţe cu borş

 1. Drojdia se dizolvă în cei 50 ml de apă călduţă amestecată cu o lingură de zahăr. Se lasă deoparte 3-4 minute.
 2. Într-un bol se amestecă făina, sarea, borşul, uleiul şi aromele. Eu am folosit coaja rasă de la o lămâie, un praf de ghimbir şi un praf de anason (la tura precedentă am pus doar o lingură de extract de vanilie). Puteţi să puneţi orice arome vă plac.
 3. Se adaugă drojdia dizolvată în apă peste restul ingredientelor şi se frământă un aluat moale. Dacă este necesar, mai adăugaţi câte o jumătate de lingură de făină.
 4. Se lasă aluatul la dospit o oră, la loc călduţ.
 5. După ce aluatul a crescut, se scoate pe blat şi se împarte în şase. Având mult ulei în compoziţie, nu aveţi nevoie de făină pentru a modela aluatul.
 6. Din cele şase bucăţi, se modelează biluţe care apoi se întind în discuri foarte subţiri.
 7. Fiecare disc de aluat se taie în opt triunghiuri pe care se pune jumătate de linguriţă din umplutura aleasă (eu am pus magiun de prune).
 8. Se rulează triunghiul de aluat strâns, ca în imagine, formând astfel cornuleţul.cornuleţe cu borş
 9. Se pun în tavă (nu aveţi nevoie neapărat de hârtie de copt, nu se vor lipi).
 10. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 17-18 minute, doar cât să se rumenească foarte puţin. Nu le coaceţi prea mult pentru că atunci când se răcesc, se vor întări.
 11. Imediat ce le-aţi scos din cuptor, tăvăliţi cornuleţele prin zahăr pudră (sau puteţi să-l cerneţi peste ele, cum vă este mai uşor).
 12. Înainte de a da iama în ele, lăsaţi-le să se răcească bine pentru că umplutura va fi foarte fierbinte.
 13. Se pot păstra într-un bol acoperit sau într-o caserolă, dar vă garantez că nu prind mai mult de două zile. Eu a trebuit să fac a treia tură de cornuleţe, din care am ascuns o parte pentru a reuşi să fac 3-4 fotografii 🙂 cam atât de bune sunt.

Să aveţi spor şi poftă!

cornulete cu bors

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment