Fel principal, Garnituri

Ciuperci stroganoff

Ciupercile sunt și vor rămâne mereu una dintre marile mele iubiri. Îmi plac în salate, în tocăniță de ciuperci, cu sau fără carne, în sosurile pentru paste, pe grătar (cu sau fără caşcaval). Sunt un aliment sănătos, conțin vitaminele C, D și acid folic, pot sa înlocuiască proteinele de origine animală și au foarte puține calorii. Și pentru ca există o varietate atât de mare de ciuperci, cu siguranță veți găsi măcar un sortiment care să vă fie pe plac. Cele mai cunoscute dintre ele sunt, bineînțeles, champignon, pe care le-am ales și eu pentru un stroganoff meat-free, rapid și super sățios. Totuşi, amatorii de carne găsesc pe blog o reţetă de pui stroganoff grozavă (click aici).

Ingrediente

500 gr ciuperci champignon

200 ml smântână lichidă pentru gătit

1 ceapă medie

2 grăunţe de usturoi

1 linguriţă boia de ardei dulce (sau picant, după gust)

sare, piper

3 linguri ulei de măsline

Preparare

  1. Se îndepărtează codiţele ciupercilor (le folosiţi la omlete sau brioşe sărate), se spală ciupercile în apă rece şi se lasă pe un prosop să se usuce.
  2. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. La fel procedaţi şi cu usturoiul.
  3. Într-o tigaie mare se încing cele 3 linguri de ulei de măsline şi se călesc ceapa şi usturoiul la foc mediu, până când ceapa devine sticloasă.
  4. Ciupercile se taie în sferturi şi se pun peste ceapa. Se călesc la foc mediu aproximativ 10 minute, amestecând din când în când. Ciupercile trebuie să se înmoaie foarte puţin, nu e necesar să le căliţi prea mult.
  5. Se condimentează cu sare, piper şi boia.
  6. La sfârşit se pune smântâna împreună cu 50 de ml de apă şi se lasă să fiarbă la foc mediu 5 minute.
  7. Se gustă şi se potriveşte de sare şi piper.
  8. Ciupercile stroganoff se servesc calde, alături de un bol de orez alb, pufos sau paste tagliatelle.

Poftă bună!

 

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline