Fel principal, Garnituri, Vegan

Ciulama de ciuperci pleurotus

Deşi nu este nici pe departe vreun preparat sofisticat, îmi place la nebunie ciulamaua, fie ea de ciuperci sau pui. De regulă folosesc ciuperci champignon, dar pentru că aveam în frigider nişte ciuperci pleurotus, am zis că este ocazia perfectă să încerc şi varianta aceasta. Trebuie să recunosc faptul că a fost a doua oară când am mâncat pleurotus, asta pentru că prima reţetă în care le-am folosit a fost un adevărat eşec şi trăiam cu impresia că pur şi simplu nu sunt pe placul meu. Acum m-am convins cât de tare m-am înşelat, ciupercile pleurotus fiind delicioase şi foarte săţioase. Reţeta este potrivită şi pentru cei care ţin post sau sunt vegani, va trebui doar să renunţaţi la smântână, iar asta nu va afecta prea mult preparatul final.

 Ingrediente

500 gr ciuperci pleurotus

700 ml supă de legume (sau apă)

o ceapă

jumătate de căpăţână de usturoi

o legătură pătrunjel

3 linguri de făină

sare, piper

ulei de măsline (cât să acopere fundul tigăii)

opţional – 100 gr smântână grasă

Preparare

Am spălat ciupercile şi le-am tăiat în jumătate, pe lungime – doar pe cel mari. Ceapa am tocat-o mărunt, iar usturoiul l-am feliat subţire.

Am încins uleiul de măsline într-o tigaie mare – puteţi să folosiţi orice vas foarte încăpător – si am călit ceapa şi usturoiul. Când ceapa a devenit sticloasă. am adăugat ciupercile, am amestecat, am acoperit tigaia cu un capac şi le-am călit 5 minute la foc mediu. Apoi am pus jumătate din supa de legume şi am mai lăsat ciupercile la foc mediu până s-au înmuiat.

Între timp, restul de supă l-am amestecat cu făina. Folosiţi un tel şi adăugaţi făina treptat în supă pentru a nu se forma cocoloaşe.

Când ciupercile s-au înmuiat, am adăugat amestecul de făină şi supă, sare, piper şi am fiert ciulamaua încă 5 minute. La sfârşit am adăugat smântâna, am amestecat bine şi am presărat pătrunjel verde tocat.

Noi am servit ciulamaua cu mămăliguţă.

Poftă bună!

2 Comments
Tags: ,

lacrimioara

2 Comments

  1. Marius
    May 10, 2019 at 9:31 am

    Mulțumesc Lăcrămioara, o sa încerc reteta ta chiar acum, sper sa o surprind pe soția mea! as veni cu un feedback dar sunt prea amețit de felul meu si sigur uit. :))

    • lacrimioara
      May 11, 2019 at 10:41 am

      Sper ca a fost pe placul vostru 😀

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline