Supe/ciorbe

Ciorbă de văcuţă

Nu mă văd trăind într-o lume în care nu există ciorbe şi supe. Indiferent că este vorba despre supe cremă, o ciorbă dreasă cu smântână ori o ciorbă acrită cu borş, în casa noastră nu lipseşte din frigider o oală de supă sau ciorbă.

Iarna, în mod deosebit, preferăm ciorbele calde. acrişoare şi cu multe legume. Dintre acestea, ciorba de văcuţă este cea pe care o pregătesc cel mai des. Iar o lingură de smântână adăugată în farfuria cu ciorbă aburindă o face cu atât mai gustoasă.

În varianta ideală, pe lângă o varietate de legume (în cazul nostru, ardei, rădăcină de pătrunjel, ardei, ceapă, mazăre şi fasole verde), o ciorbă de văcuţă ar trebui “înnobilată” cu mult leuştean verde. Când nu e de găsit, pătrunjelul este un înlocuitor potrivit.

Ingrediente ciorbă de văcuţă

  • 600 gr carne de vită (eu am folosit pulpă) – o bucată întreagă
  • 2 morcovi medii
  • o rădăcină de pătrunjel
  • jumătate de ardei gras roşu (sau kapia)
  • 1 ceapă mare
  • mazăre congelată – aproximativ 100 gr
  • o mână de fasole verde congelată
  • 3 linguri de leuştean verde tocat (sau pătrunjel verde)
  • 3 litri apă rece
  • 200 ml borş (sau 150 ml dacă nu vreţi o ciorbă acră)
  • 100 ml bulion de roşii
  • sare după gust

Mod de preparare ciorbă de văcuţă

  1. Carnea se spală şi se pune la fiert în 3 litri de apă rece şi o linguriţă de sare.
  2. Se fierbe la foc mic până când carnea este moale (o furculiţă o pătrunde uşor), spumând de câte ori este necesar.
  3. Se scoate carnea pe un tocător şi se lasă câteva minute să se răcorească.
  4. Între timp, se curăţă, spală şi toacă legumele.
  5. Morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ardeiul se taie cubuleţe, iar ceapa se toacă mărunt.
  6. Se adaugă morcovii, rădăcina de pătrunjel, ardeiul, ceapa, măzărea şi fasolea verde în zeama în care a fiert carnea.
  7. Carnea fiartă se taie în cubuleţe mici şi se adaugă înapoi în oală.
  8. Se mai adaugă sare, după gust.
  9. Se fierbe la foc mic până când se înmoaie puţin legumele (nu trebuie să fie fierte complet, durează aproximativ 10-15 minute, în funcţie de câte de mare este focul).
  10. În acest moment, adăugaţi bulionul şi borş. Se mai fierbe 10 minute.
  11. Opriţi focul şi adăugaţi verdeaţa tocată mărunt.

Ciorba de văcuţă se serveşte fierbinte, alături de o lingură generoasă de smântână şi, pentru amatori, un ardei iute.

Să aveţi spor şi poftă!

0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*