Supe/ciorbe

Ciorbă de salată verde

ciorba de salata

Pe când eram în liceu am mâncat pentru prima dată o variantă foarte nereuşită de ciorbă de salată verde. Bineînţeles că nu mi-am dorit să mai mănânc aşa ceva vreodată. Până acum câţiva ani, când a trebuit să îi mai acord o şansă – nu prea am avut de ales, ce e drept. Am fost surprinsă să descopăr că, de fapt, ciorba de salată verde este o delicioşenie.

De atunci am început să o pregătesc şi acasă. Mi se pare o ciorbă numai bună în zilele calde de vară, când îmi place să o mănânc încălzită doar foarte puţin şi acrită cu multă zeamă de lămâie.

Există foarte multe variante de ciorbă de salată verde, dar eu o prefer pe cea dreasă cu smântână şi gălbenuşuri de ouă. Desigur, puteţi înlocui smântâna cu iaurt gras. Cât despre afumătura care nu ar trebui să lipsească din această ciorbă, îmi place să folosesc bacon sau chorizo (nu e afumătură, dar îi dă o aromă demenţială). De această dată am ales un chorizo dulce, dar dacă vă place o ciorbă picantă, alegeţi-l pe cel iute.

Ingrediente ciorbă de salată verde

  • 2 litri apă
  • 1 ceapă galbenă
  • 2 morcovi medii
  • 1 ardei capia
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 gr cârnaţi chorizo (sau orice fel de cârnat crud-uscat ori afumătură)
  • 1 căpăţână mare de salată verde
  • o legătură de mărar
  • 4 linguri smântână grasă – de preferat 35% grăsime
  • 4 gălbenuşuri
  • 2 grăunţe de usturoi
  • sare şi piper
  • zeama de la jumătate de lămâie

Mod de preparare ciorbă de salată verde

  1. Ceapa se taie în cubuleţe mici, iar morcovul se dă pe răzătoarea mare.
  2. Ardeiul capia se toacă şi el mărunt.
  3. Cârnatul chorizo se feliază.
  4. Într-o oală se pun cele două linguri de ulei de măsline.
  5. Se încinge uleiul de măsline şi se adaugă feliile de chorizo, Se călesc 2 minute la foc mediu.
  6. Se adaugă ceapa, morcovul şi ardeiul peste chorizo şi se călesc 5 minute, amestecând din când în când.
  7. Puneţi cei 2 litri de apă peste chorizo şi legume şi se lasă să fiarbă 10 minute.
  8. Între timp se amestecă gălbenuşurile cu smântâna, puţin piper proaspăt măcinat şi usturoiul pisat.
  9. Salata se spală foarte bine şi apoi se toacă după bunul plac – eu o tai fâşii mici.
  10. Se iau 3 polonice din supa din oală și se adaugă peste gălbenușurile cu smântână.
  11. Amestecul de mai sus se pune înapoi în oală, se lasă focul la minim și se adaugă salata tocată.
  12. Ciorba se asezonează după preferințe și se acrește cu zeama de la jumătate de lămâie. Se mai lasă la fiert încă 5 minute la foc mic.
  13. La sfârşit se presară mărarul tocat mărunt.
  14. Ciorba de salată verde se serveşte caldă sau rece, după bunul plac.

Să aveţi spor şi poftă!

ciorba de salata
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*