Supe/ciorbe

Ciorbă de perişoare

ciorba de perişoare

Fie vară, fie iarnă, ciorba este nelipsită din bucătăria mea, iar ciorba de perişoare este la fel de iubită şi de către cei mici. Pe lângă faptul că le este foarte uşor să o mănânce singuri, perişoarele li se par foarte drăguţe. Şi cum să nu li se pară? Mingiuţe pufoase şi gustoase de carne.

Eu aleg să folosesc puţin orez pentru perişoare – astfel sunt mai pufoase. Iar o mână de verdeaţă pusă în carne le dă o aromă spectaculoasă. Dacă tot vorbim despre verdeaţă, ciorba de perişoare mi se pare perfectă doar atunci când o “finisez” cu leuştean şi pătrunjel din belşug.

Ingrediente ciorbă de perişoare

  • 800 gr carne tocată (porc sau amestec porc-vită)
  • 2 linguri orez cu bob rotund
  • sare, piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 litri apă
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei roşu
  • 2 linguri ulei
  • 1 conservă roşii tocate (sau o conservă roşii întregi decojite, pe care le tocaţi)
  • 250 ml borş
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuştean

Mod de preparare ciorbă de perişoare

  1. Carnea tocată se amestecă cu orezul, un ou, sare, piper şi o legătură de pătrunjel tocat mărunt.
  2. Cu mâinile umede se formează perişoarele (din această cantitate ar trebui să obţineţi în jur de 50 de perişoare), se pun pe o farfurie şi se lasă la frigider cât vă ocupaţi de ciorbă.
  3. Ceapa se toacă mărunt, morcovii, păstârnacul şi ardeiul se taie cubuleţe.
  4. Se pun cele două linguri de ulei într-o oală, iar când s-a încins, se adaugă ceapa.
  5. Căliţi ceapa pentru 2-3 minute la foc mediu şi adăugaţi restul legumelor.
  6. Lăsaţi legumele la foc mediu preţ de 5 minute, amestecând din când în când.
  7. Acoperiţi legumele cu cei 3 litri de apă şi lăsaţi să fiarbă până când acestea se înmoaie puţin (nu trebuie să fie complet gătite pentru că vor mai fierbe împreună cu perişoarele). Adăugaţi şi o linguriţă de sare.
  8. Puneţi perişoarele în ciorbă, borşul şi conserva de roşii tocate. Fierbeţi până când perişoarele sunt pătrunse – pentru a verifica, scoateţi o perişoară din oală şi încercaţi-o .
  9. La sfârşit potriviţi de sare şi presăraţi pătrunjelul şi leuşteanul tocate mărunt.
  10. Ciorba de perişoare se serveşte fierbinte împreună cu un ardei iute şi o linguriţă de smântână.

Să aveţi spor şi poftă!

ciorba de perişoare
0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline