Fel principal, Pentru copii

Chifteluţe marinate

chiftelute marinate

Nu ştiu când a trecut timpul, dar m-am trezit că bebeluşul meu a devenit un băieţel. Şi unul cu opinii. Nu mai acceptă să mănânce orice hotărăsc eu să gătesc aşa că acum mă consult cu el de fiecare dată când planific meniul.

Întâmplarea face ca una dintre mâncărurile lui preferate să fie chifteluţele marinate, neapărat însoţite de un piure cremos, cu mult unt. Poate îmi explică şi mie cineva care este treaba cu copiii şi piureul, ar fi în stare să-l mănânce chiar şi la micul-dejun.

Deşi mie îmi plac foarte mult chifteluţele prăjite în ulei, când vine vorba despre ce le pun pe masă copiilor, evit cât se poate prăjelile. Aşa că şi de data aceasta am ales să folosesc cuptorul. Bonus, mai puţină mizerie şi mai puţin miros în bucătărie. Win-win. Şi mai mult timp de petrecut cu ei.

Am încercat aceste chifteluţe marinate pregătite din mai multe tipuri de carne – pui, vită, vită şi porc, doar porc. Nouă ne plac cel mai mult cele din amestec vită-porc, dar neapărat să fie carne slabă. Şi musai să fie cât mai mult sos, altfel nu au farmec.

Desigur, dacă vreţi totuşi să rămâneţi la varianta chifteluţelor prăjite în ulei, doar puţin, încercaţi aceste chifteluţe de vită cu sos de ardei copt. Sau poate vă simţiţi curajoşi şi vreţi ceva diferit. Atunci am pentru voi o reţetă excelentă de chifteluţe în sos dulce acrişor.

Ingrediente chifteluţe marinate

  • 500 gr carne slabă (vită sau vită şi porc în cantităţi egale, dar fără grăsime)
  • 1 felie mare de pâine
  • 75-100 ml lapte
  • 1 ou mare
  • sare, piper
  • jumătate de dovlecel (sau zucchini)
  • 1 grăunte de usturoi
  • jumătate de ceapă
  • jumătate de legătură de pătrunjel (opţional)
  • 2 linguri ulei
  • o conservă de roşii pasate
  • jumătate de conservă de apă
  • sare
  • jumătate de linguriţă de zahăr
  • 4 cartofi mari
  • 100 ml lapte
  • 100 gr unt
  • sare

Mod de preparare chifteluţe marinate

  1. Pâinea se rupe în bucăţi mici şi se pune la înmuiat în 75-100 ml lapte.
  2. Ceapa şi pătrunjelul se toacă mărunt.
  3. Dovlecelul se rade fin.
  4. Într-un bol se pun împreună ingredientele pentru chifteluţe – carnea tocată, oul, pâinea scursă de lapte şi mărunţită bine, ceapa şi pătrunjelul tocate, dovlecelul ras, usturoiul pisat, sare şi piper.
  5. Se amestecă foarte bine compoziţia, apoi se formează chifteluţele (cu mâinile umede). Eu folosesc o cupă pentru îngheţată pentru a obţine chifteluţe egale.
  6. Într-un vas ceramic termorezistent se pun cele două linguri de ulei. Peste acesta se aşează chifteluţele, una lângă alta.
  7. Chifteluţele se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute (le-am întors după 15 minute).
  8. Între timp, într-un bol se amestecă roşiile pasate cu apa, puţină sare şi jumătate de linguriţă de zahăr (care taie aciditatea roşiilor).
  9. După cele 20 de minute la cuptor, peste chifteluţe se pune amestecul de roşii şi apă.
  10. Se introduce din nou tava la cuptor pentru încă 15-20 de minute (tot la 180 de grade) sau până când sosul ajunge la consistenţa dorită.
  11. Cât stau chifteluţele la cuptor, vă puteţi ocupa de garnitură.
  12. Cartofii se curăţă şi se taie în sferturi. Se pun la fiert în suficientă apă cât să-i acopere (în care aţi pus şi o linguriţă de sare).
  13. Când cartofii sunt fierţi – uşor de pătruns cu o furculiţă – se pasează şi se amestecă cu laptele călduţ şi untul tăiat cubuleţe mici. Se adaugă sare după gust.
  14. Chifteluţele marinate (la cuptor) sunt gata. Se pot servi cu piure pufos şi cremos – în cazul nostru – sau cu orez, cartofi la cuptor, ori paste.

Să aveţi spor şi poftă!

chifteluţe marinate

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*