Chifteluțe de vită cu sos de ardei copt

chiftelute de vita

Așa cum am constatat de nenumărate ori, tot ce este bun în viață este imoral, ilegal ori îngrașă. Iar chifteluțele fac parte cu siguranță din a treia categorie. Bine, mă refer la acele chifteluțe prăjite în muuult ulei, care mai au și în compozție niște grăsime, că doar grăsimea le dă gustul acela nemaipomenit.

Wrooong! Chiteluțele nu trebuie să fie chiar bombă calorică. Dacă înlocuiți carnea gata tocată, care se găsește în magazine, cu o bucată de pulpă de vită fără grăsime (pe care o tocați acasă, ori o puteți cumpăra din măcelăriile care o toacă pe loc) și rumeniți chifteluțele în câteva linguri de ulei, în loc de un litru, obțineți o masă delicioasă și sănătoasă. 

Iar sosul cremos de ardei copt și roșii completează perfect chifteluțele rumene. Sigur, puteți pune lângă ele și puțin piure de cartofi. Și vă asigur că veți face fericiți și piticii mofturoși.

Dacă totuși vreți să testați o combinație foarte interesantă, vă recomand aceste chifteluțe în sos dulce-acrișor, o nebunie de preparat cu influențe chinezești. Eu le ador și vă spun sincer că ultima dată când le-am pregătit s-au mâncat până la ultima.

Ingrediente chifteluțe de vită cu sos de ardei copt

Pentru chifteluțe aveți nevoie de:

  • 500 gr carne de vită tocată (preferabil pulpă de vită pe care o tocați)
  • 1 ou
  • 3 linguri pesmet
  • 2-3 crenguțe de cimbru
  • jumătate de ceapă
  • un grăunte de usturoi
  • sare, piper
  • 3 linguri ulei de măsline – pentru prăjit

Pentru sos vă trebuie:

  • 4 ardei copți
  • o ceapă 
  • un grăunte de usturoi
  • o conservă de roșii tocate
  • o lingură ulei de măsline
  • sare, piper
  • jumătate de linguriță de zahăr

Mod de preparare chifteluțe de vită

  1. Ceapa și usturoiul se toacă foarte mărunt.
  2. Cimbrul se curăță de pe crenguțe și se toacă și el mărunt.
  3. Se pun într-un bol carnea, oul, pesmetul, ceapa, usturoiul, cimbrul și pesmetul.
  4. Se omogenizează compoziția și se modelează chifteluțele (folosiți un bol cu apă pentru a vă umezi palmele după fiecare chifteluță) puțin mai mici decât o minge de ping-pong.
  5. Se pune o tigaie încăpătoare la foc mare și se încing cele 3 linguri de ulei de măsline.
  6. Se pun chifteluțele în tigaie (mie mi-au ieșit 35) și se rumenesc la foc mare, pe toate părțile. Durează în jur de 15 minute, timp în care este nevoie să le întoarceți de câteva ori. Stingeți focul atunci când sunt gata – ca să vă asigurați că sunt gătite suficient, testați una.
  7. La sfârșit, acoperiți cu un capac și lăsați-le deoparte până vă ocupați de sos.

Mod de preparare sos de ardei copți

  1. Ceapa și usturoiul se toacă grosier.
  2. Se pune uleiul într-o crăticioară și se încinge la foc mediu.
  3. Se adaugă ceapa și usturoiul.
  4. Când acestea devin lucioase, se adaugă ardeiul copt, tăiat și el în fâșii mari.
  5. Se călesc la foc mediu pentru 3-4 minute și apoi se adaugă și roșiile tocate, împreună cu 100 ml apă.
  6. Se fierb la foc mediu 5 minute,  se adaugă zahărul (are rolul de a tăia aciditatea roșiilor) și se asezonează cu sare și piper. 
  7. Se pune tot acest amestec într-un blender și se pasează până când obțineți un sos foarte fin (îl puteți pasa și direct în crăticioară, cu un mixer vertical).
  8. Se pune sosul înapoi în crăticioară (la nevoie, îl puteți reîncălzi).

Chifteluțele de vită cu sos de ardei copți se servesc calde, împreună cu puțin piure de cartofi sau ca atare. 

Pentru iubitorii de paste, puteți fierbe o mână de spaghette, le acoperiți apoi cu sosul de ardei copți și adăugați deasupra câteva chifteluțe. Spaghetti and meatballs sunt gata pentru a fi devorate.

Să aveți spor și poftă!

chiftelute de vita

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline