Aluaturi, Pentru copii

Chifle cu lapte

Puştiul meu, la fel ca majoritatea copiilor, este înnebunit după pâine. Se întâmplă uneori să refuze orice altceva, dar niciodată pâinea. Astfel, m-am hotărât să am grijă să primească o pâine de casă, proaspătă, pufoasă şi care să conţină ceva mai mult decât făină, sare, apă şi drojdie. Până când reuşesc să mă pun la punct cu pâinea cu maia, reţeta aceasta de chifle va rămâne preferata noastră. Sunt foarte gustoase, pufoase, sunt delicioase cu unt şi dulceaţă – ceea ce este foarte important pentru mine 🙂

Ingrediente

600 gr făină albă

400 ml lapte

50 gr unt

2 ouă

1 pachet drojdie uscată

jumătate de linguriţă de zahăr

1 linguriţă de sare

puţin unt topit pentru uns

Preparare

Încălzesc laptele într-un ibric, adaug untul şi zahărul şi amestec până când se topeşte untul. Când compoziţia se răceşte cât să pot să ţin degetul în ea, adaug ouăle şi amestec bine. Presar drojdia şi un praf de făină şi las deoparte 5 minute, timp în care drojdia se activează şi începe să facă bule.

Într-un bol mare amestec făina şi sarea.

După ce au trecut cele 5 minute, pun amestecul de lapte, unt, ouă şi drojdie peste făină. Amestec la început cu o lingură de lemn şi când aluatul începe să se lege, îl frământ cu mâna. Aluatul rezultat trebuie să fie moale, puţin lipicios, dar uşor de manevrat. Dacă este mult prea lipicios, mai adăugaţi treptat făină până când puteţi sp îl manevraţi cu uşurinţă, Îl frământ astfel preţ de 5 minute.

Acopăr bolul cu o folie alimentară şi las aluatul la dospit o oră în cuptorul oprit şi cu becul aprins (puteţi să îl aşezaţi şi într-un loc ferit, nu neapărat în cuptor, dar mi se pare mie că acolo se dospeşte mai bine şi mai repede).

După dospire, împart aluatul în bile de aproximativ 70-75 gr – eu le-am cântărit pe fiecare la 75 gr – şi modelez chiflele, 14 la număr.

Aşez chiflele în tava unsă cu puţin unt şi le las încă 45 min la dospit. Înainte de a le băga la cuptor, le ung cu unt topit.

Coc chiflele 18-20 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade. După cele 20 de minute, chiflele sunt frumos rumenite şi gata pentru a fi servite.

Eu le păstrez într-o pungă de hârtie, dar la noi nu rezistă mai mult de 2 zile, oricum 🙂

Poftă bună!

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment