Chec cu mere (fără zahăr) – reţetă child friendly

chec cu mere

Fiecare toamnă mă găseşte în căutare de noi reţete cu mere. De ce? Pentru că mi se par cele mai grozave fructe, fie că le mâncăm crude, în deserturi, în preparate sărate (îmi place la nebunie combinaţia de carne de porc şi mere).

Un mod grozav de a folosi merele atunci când vă prisosesc este acest sos de mere, numai bun când vreau să îndulcesc preparate fără a folosi zahăr sau miere. Sau poate aveţi în casă un storcător de fructe ceea ce înseamnă că puteţi să vă pregătiţi zilnic un pahar de suc proaspăt de mere, eventual combinat cu puţină sfeclă roşie şi ananas – my personal favorite.

Săptămâna trecută am reuşit să postez, în sfârşit, clasica reţetă de prăjitură cu mere şi foi fragede, aşa că astăzi a venit rândul unei noi reţete. Tot cu mere. De data aceasta una fără zahăr, perfectă dacă aveţi în casă nişte pitici pofticioşi, ori dacă pur şi simplu evitaţi excesul de zahăr (sare şi grăsimi, cum zice spotul TV).

Reţeta de chec cu mere este una foarte rapidă şi sănătoasă. Desigur, nu este tocmai un dulce clasic, dar nici nu am încercat să obţin aşa ceva. L-am pregătit cu gândul la cei doi micuţi (dintre care unul nu are voie zahăr, încă) pe care am vrut să îi răsfăţ cu un chec bun-bunuţ. Ei au părut încântaţi de rezultat aşa că mi-a îndeplinit misiunea.

Ingrediente chec cu mere

  • 350 gr făină
  • 1 linguriţă praf de copt
  • jumătate de linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • un sfert de linguriţă nucşoară măcinată
  • un praf de sare
  • 1 lingură ulei de cocos (sau unt topit)
  • 3 albuşuri
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 200 gr iaurt gras
  • 250 ml lapte
  • 3 mere medii, curăţate şi tăiate în cubuleţe mici.

Mod de preparare chec cu mere

  1. Într-un bol se cern împreună ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul, scoţişoara, nucşoara măcinată.
  2. Într-un al doilea bol se amestecă uleiul de cocos (în stare lichidă), albuşurile, extractul de vanilie, iaurtul.
  3. Se adaugă o treime din ingredientele uscate peste compoziţia de la punctul 2, se încorporează, se adaugă o jumătate din lapte, se amestecă iar. 
  4. Se încorporează a doua treime din ingredientele uscate şi restul de lapte. 
  5. La sfârşit se adaugă ultima treime din cantitatea de ingrediente uscate şi se amestecă bine.
  6. Merele tocate în cubuleţe mici se pun şi ele în aluat şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie omogenă.
  7. Se tapetează o formă de chec cu ulei (de cocos sau de floarea soarelui) şi puţină făină.
  8. Se pune aluatul în formă şi se coace checul pentru 40-45 min în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
  9. Îl verificaţi după 35 de minute cu ajutorul unei scobitori. O introduceţi în mijlocul checului şi dacă iese curată, checul este gata. În caz contrar îl lăsaţi în cuptor pentru încă 5 minute, după care verificaţi din nou.
  10. Când este gata, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească (în tavă) pentru cel puţin 10 minute. Se scoate din tavă şi se lasă la răcit pe un grătar.
  11. Dacă vreţi totuşi să fie puţin dulce, puteţi să îl pudraţi cu zahăr sau să îl mâncaţi cu dulceaţă, gem ori miere.

Să aveţi spor şi poftă!

chec cu mere

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline